Yuval Noah Harari – Cum au ajuns oamenii sa domine planeta?

Screen Shot 04-02-16 at 08.56 AM

Acum 70 000 de ani strămoșii omului erau animale fără importanță, care-și vedeau de treabă într-un colț al Africii, ca alte animale. Acum însă puțini ar contesta că oamenii domină planeta: ne-am întins pe toate continentele, iar acțiunile noastre determină soarta altor animale, ba poate chiar a Terrei înseși. Cum am ajuns de la ce-am fost la ce suntem? Istoricul Yuval Noah Harari sugerează o explicație surprinzătoare pentru ridicarea rasei umane în poziția de dominare.

***

Bruno Giussani: Yuval, ai lansat o carte nouă. După „Sapiens”, ai mai scris una, apărută în ebraică, dar netradusă încă în…

Yuval Noah Harari: Lucrez la traducere …

În carte, dacă înțeleg corect, susții că descoperirile extraordinare pe care le trăim acum nu au doar potențialul de a ne face viețile mai bune, ci vor crea – și te citez – „noi clase și noi lupte de clasă, ca în revoluția industrială.” Ne detaliezi puțin?

YNH: Da, în revoluția industrială am asistat la crearea clasei proletariatului urban. În mare parte, istoria politică și socială din ultimii 200 de ani a constat în căutarea de soluții pentru noua clasă, cu problemele și șansele ei. Acum asistăm la crearea unei clase masive de oameni inutili. (Râsete) Pe măsură ce computerele devin tot mai bune în tot mai multe domenii, e foarte posibil ca ele să ne depășească în majoritatea sarcinilor și oamenii să devină redundanți. Iar marea întrebare politică și economică a secolului 21 va fi: „La ce ne trebuie oamenii?” sau cel puțin „La ce ne trebuie așa mulți oameni?”

BG: Ai un răspuns în carte?

YNH: În prezent soluția cea mai bună e să-i ținem fericiți cu droguri și jocuri video… (Râsete) dar nu pare un viitor foarte atrăgător.

BG: Deci practic spui în carte și acum – referitor la discuția despre dovezile crescânde despre inegalitatea economică – că suntem doar începutul procesului?

YNH: Repet: nu e o profeție. E vorba doar de înșirarea posibilităților. Una e crearea acestei clase masive de oameni inutili, alta e diviziunea umanității în caste biolgice diferite, unde bogații vor fi upgradați în zei virtuali și săracii, degradați la nivelul de oameni inutili.

BG: Simt că în 1–2 ani ne vei vorbi din nou. Mulțumesc, Yuval, că ai venit.

 
Cartile lui Yuval Noah Harari se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 

Dupa cum observati pe acest blog nu ruleaza reclame, am decis sa fie curat, simplu si usor de citit, dar ca blogul sa functioneze, am nevoie de ajutorul tău pentru întreținerea acestui site web. Pentru ca blogul să funcționeze, am nevoie de ajutorul tău pentru a acoperi costul serverului ce gazduieste acest blog, o mică donație ma va ajuta foarte mult!


Vrei să fii la curent cu toate postarile de pe websitul acesta? Abonează-te acum ... Vei putea primi de la mine prin WhatsApp cele mai noi articole publicate.

WhatsApp Group Invite