The day the Earth stood still (2008) – Usor, usor, oamenii inteleg nevoia de schimbare


Precedentele extincţii au fost cauzate de dezastre naturale de amploare, de la meteoriţi la erupţii vulcanice devastatoare, însă de data aceasta cercetătorii susţin că responsabilitatea îi aparţine omului, prin schimbările pe care le-a exercitat asupra mediului, prin defrişări, braconaj, pescuit excesiv sau încălzirea globală. Raportul, întocmit de oameni de ştiinţă de la universităţi de top precum Stanford, Princeton şi Berkeley, atrage atenţia că ritmul în care dispar speciile de vertebrate a crescut de 114 ori.

Vezi online clip 1 selectat:

 

Vezi online clip 2 selectat:

Ce poate face omenirea?

Barnosky spune că există o serie de măsuri pe care oamenii le pot lua, transmite CNN:

– Redu amprenta de carbon (emisiile de dioxid de carbon care rezultă din activităţile zilnice) – pentru a împiedica schimbările climatice să ajungă sub niveluri critice. Amprenta de carbon se poate calcula accesând site-ul www.generatiaverde.ro

– Nu cumpăra produse fabricate din specii aflate pe cale de dispariţie – fildeş, blănuri de animale sau coarne de rinocer

– Mănâncă mai puţină de carne – în prezent, 40% din suprafaţa Pământului este cultivată, iar dacă terenurile folosite pentru a hrăni animalele ar fi folosite pentru a asigura hrana oamenilor, am avea la dispoziţie 50-70% mai multe calorii, suficient pentru a alimenta un miliard de oameni în plus. Aceasta ar elimina necesitatea de a distruge ecosistemele naturale precum pădurile tropicale, pentru terenuri agricole.

 


Info: Playerul video de pe acest blog doar face enabled la linkul extern, youtube, ok.ru, etc, deci trebuie sa asteptati sa se incarce! Daca tot nu porneste, va rog sa trimite-ti un mesaj de la rubrica contact si verific sursa la server daca mai este valida.


Vă rugăm să donați cât considerați de cuviință pentru a contribui la eforturile mele de extindere a acestui proiect educațional unic. Orice sumă va fi folosită pentru acoperirea costurilor lunare de traducere și mentenanță tehnică a site-ului. (mai multe aici...)