Samael Aun Weor – Drumul dificil

Indiscutabil, existã în noi înșine o laturã obscurã pe care nu o cunoaștem sau nu o acceptãm; trebuie sã îndreptãm lumina conștiinței spre aceastã parte întunecatã din noi înșine. Tot scopul studiilor noastre Gnostice este de a face cunoașterea de sine însuși sã devinã tot mai conștientã. Când în noi înșine avem multe lucruri pe care nu le cunoaștem, nici nu le acceptãm, atunci acele lucruri ne complicã teribil viața și provoacã într-adevãr tot felul de situații ce ar putea fi evitate prin cunoașterea de sine.


Cel mai rãu din toate acestea este cã proiectãm acea laturã necunoscutã și inconștientã a noastrã asupra altor persoane și atunci o vedem în ele.

De exemplu, le vedem ca și cum ar fi mincinoase, infidele, meschine etc., în funcție de ceea ce purtãm în interiorul nostru. Gnoza spune în legãturã cu aceasta, cã trãim într-o parte foarte micã din noi înșine, fapt pentru care conștiința noastrã se extinde doar pe o parte foarte limitatã din noi înșine.

Intenția muncii esoterice Gnostice este cea de a mãri clar propria noastrã conștiințã. Fãrã îndoialã, câtã vreme nu suntem bine relaționați cu noi înșine, nu vom fi bine relaționați nici cu ceilalți, iar rezultatul vor fi conflicte de tot felul.

Este indispensabil sã devenim mult mai conștienți de noi înșine prin intermediul observãrii directe de sine. O regulã Gnosticã generalã în munca esotericã gnosticã, este cã atunci când nu ne înțelegem cu vreo persoanã, putem fi siguri cã acesta este chiar aspectul împotriva cãruia este necesar sã lucrãm asupra noastrã înșine.

Ceea ce criticãm atât de mult la alții este ceea ce zace în latura obscurã din noi înșine și pe care nu o cunoaștem și nici nu vrem sã o recunoaștem.

Când suntem într-o asemenea situație, latura obscurã din noi este foarte mare, dar când lumina autoobservãrii ilumineazã aceastã laturã întunecatã, conștiința
crește prin intermediul cunoașterii de sine.

Aceasta este Cãrarea Tãișului de Cuțit, mai amarã ca fierea; mulți pornesc pe ea, foarte puțini sunt cei care ajung la capãt. Așa cum Luna are o fațã ascunsã care nu se vede, o fațã necunoscutã, tot așa se întâmplã și cu Luna Psihologicã pe care o purtãm în interiorul nostru.

Evident, aceastã Lunã Psihologicã este formatã din Ego, Eu, Eul Însuși, Sinele Însuși. În aceastã Lunã Psihologicã cãrãm elemente inumane care înspãimântã, care îngrozesc și pe care în nici un chip nu am accepta cã le avem.

Aspru este drumul acesta al AUTOREALIZÃRII INTIME A FIINȚEI!

Câte prãpãstii! Ce situații dificile! Ce labirinturi oribile!

Uneori, dupã multe întorsãturi și cotituri, urcușuri înfiorãtoare și coborâșuri extrem de periculoase, drumul interior se pierde în deșerturi de nisip, nu se știe pe unde continuã și nici o razã de luminã nu-l lumineazã.

Cãrare plinã de pericole pe dinãuntru și pe dinafarã; drum de mistere de nedescris, unde nu suflã decât o adiere de moarte. Pe acest drum interior, când cineva crede cã merge foarte bine, în realitate, merge foarte rãu. Pe acest drum interior, când credem cã mergem foarte rãu, se întâmplã cã mergem foarte bine. Pe acest drum secret existã momente în care nici nu mai știm ce este bine nici ce este rãu. Ceea ce în mod normal este interzis, uneori se dovedește a fi just; așa este drumul interior…

Toate codurile morale, pe drumul interior sunt inutile; o frumoasã maximã sau un frumos precept moral, în momente determinate, se pot converti într-un obstacol foarte serios pentru Autorealizarea Intimã a Ființei.

Din fericire Cristosul Intim din însãși profunzimea Ființei noastre, lucreazã intens, suferã, plânge, dezintegreazã elemente extrem de periculoase pe care le purtãm în interiorul nostru.

Cristosul se naște ca un copil în inima omului, dar pe mãsurã ce eliminã elementele indezirabile pe care le purtãm în interior, va crește puțin câte puțin pânã ce se va converti într-un om complet.


Dăruieşte şi vei primi inzecit. Sustine munca si existenta acestui website:


Vrei să fii la curent cu toate postarile de pe websitul acesta? Abonează-te acum ... Vei putea primi de la mine prin WhatsApp cele mai noi articole publicate.

Invitatie Grup WhatsApp