Radu Cerghizan – Confucianismul

Clipboard01_36

Confucianismul este o religie, cu aproximativ 6.000.000 de adepti (majoritatea în China, Coreea, Vietnam, Japonia), fondata de filozoful chinez Confucius (551-479 î.C.), care se preocupa de principiile bunei conduite, intelepciunea practica si relatiile sociale.

Confucius nu avea intentia sa intemeieze o religie noua, ci sa interpreteze si sa renasca religia dinastiei Zhou, cu ritualurile sale, pe care el le-a interpretat nu ca niste sacrificii facute de oameni, pentru a primi iertarea de la zei, ci ca niste ceremonii ale oamenilor, întrupând modele de comportament civilizat, adunate de-a lungul mai multor generatii.

Acestea insemnau pentru Confucius sâmburele societatii chineze.

Confucius, al carui nume chinezesc era Kung Fu Tzu, s-a nascut in statul Lu, in anul 551 î.C. intr-o familie aristocrata, care-si pierduse averea si pozitia.

Despre tatal lui, care a murit când Confucius avea 3 ani, se spune ca fusese un razboinic puternic.

Confucius a fost cel mai mic dintre cei 11 copii, traind in saracie, dar primind o educatie sanatoasa.

In tinerete a fost profesor, dar a aspirat la o pozitie guvernamentala, intrucât avea o deplina incredere in capacitatea lui de a reorganiza societatea.

Si-a petrecut mult din viata calatorind prin China, dând sfaturi conducatorilor.

Era unul din acei filozofi, care aspirau la salvarea unei tari, prin sfaturile pe care le dadea.

Spre deosebire de ceilalti, care si-au gasit calea in cunoastere, Confucius s-a inspirat din trecut, pe care incerca sa-l transforme in realitate.

Se declara un traditionalist, nu un creator de nou, ci un iubitor al vechiului.

Ultimii ani din viata i-a petrecut in orasul natal, unde s-a dedicat in totalitate propovaduirii invataturilor sale.

Analectele reprezinta o colectie de invataturi ale lui Confucius, pastrate de discipolii lui, considerate singurele care i se pot atribui lui Confucius cu siguranta.

Confucianismul este una din cele mai influente traditii filozofice din lume, cu introspectii profunde in natura umana.

Desi confucianismul a devenit ideologia oficiala a statului chinez, n-a existat niciodata ca religie instaurata, cu biserici si preoti.

Savantii chinezi l-au onorat pe Confucius ca pe un mare intelept, fara insa a-l venera ca pe un zeu.

La rândul lui, Confucius nu a pretins niciodata a fi o divinitate.

In confucianism, omul este centrul universului, el nu poate trai in izolare, ci in comunitate.

Scopul vietii este atingerea fericirii individuale, care se poate obtine prin pace.

Confucius a descoperit ca intre oameni se stabilesc 5 feluri de relatii fundamentale, bazate pe dragoste si datorie, care ar putea fi imbunatatite, daca fiecare din cei implicati si-ar aduce contributia: conducator-supus, parinte-fiu, sot-sotie, frate-frate, prieten-prieten.

Confucianismul este pur umanism, o filozofie care se preocupa de fiintele umane, de interesele si realizarile lor, mai degraba decât de abstractiuni sau probleme de teologie.

El nu este atât o religie, cât un cod moral, care a influentat foarte mult gândirea si modul de viata al chinezilor.

Principiile fundamentale ale acestei gândiri sunt: supunere si respect fata de superiori si parinti, datorie fata de familie, loialitate fate de prieteni, umilinta, sinceritate si politete.

Astazi, confuciansmul este adeseori confundat cu taoismul.

Este foarte greu de distins intre ce e element taoist si ce apartine confucianismului, intrucât amândoua au idei asemanatoare despre om, societate, conducatori, cer si univers.

Confucianismul se ocupa de aspectul practic si pamântesc, pe cand taoismul se ingrijeste de cel esoteric si ceresc.

Amândoua credintele au radacina in gândirea a doi filozofi chinezi. Confucius si Lao Tze, fondatorul Taoismului, au fost contemporani, si este stiut in ambele traditii, ca ei au avut câteva dialoguri.


Dupa cum observati pe acest blog nu ruleaza reclame, am decis sa fie curat, simplu si usor de citit, dar ca blogul sa functioneze, am nevoie de ajutorul tău pentru întreținerea acestui site web. Pentru ca blogul să funcționeze, am nevoie de ajutorul tău pentru a acoperi costul serverului ce gazduieste acest blog, o mică donație ma va ajuta foarte mult!


Vrei să fii abonat la cele mai noi articole postate pe websitul acesta? Abonează-te acum ... Vei putea primi de la mine prin WhatsApp cele mai noi articole publicate.

Clik pe linkul de mai jos pentru abonare:

Invitatie in WhatsApp Grup