Pe intelesul tuturor – MonogamieCe ne spune biologia si istoria si promiscuitatea maimutelor bonodo despre monogamie? Experti, alaturi de cupluri obisnuite, analizeaza normele culturare in schimbare.

Monogamia este o formă de mariaj și familie, care reprezintă un cuplu format din doi indivizi de sex opus. Este opusul poligamiei, care reprezintă un individ cu mai mulți parteneri de sex opus în cadrul unei familii.

Vezi online cu traducere:

Patriarhatul reprezintă un anume tip de relații sociale, bazate pe dominația masculină și poziția de supunere, secundară a femeilor. Tatăl este capul familiei, având autoritate asupra femeilor și copiilor.

Matriarhatul este acea perioadă timpurie din istoria lumii, situată în preistorie, în care apartenența la gintă se stabilea pe linie descendentă maternală.

În evoluția sa, matriarhatul a cunoscut două etape:

  • matriarhatul timpuriu: (în paleoliticul târziu și în neoliticul timpuriu) caracterizat prin deplina egalitate a femeii cu bărbatul
  • matriarhatul dezvoltat: (în neoliticul dezvoltat) caracterizat prin poziția dominantă e femeii, ca urmare a creșterii rolului ei în viața socială și mai ales în cea economică.Grup Whatsapp whatsapp