Osho – Buddha spune

Buddha spune: Cum ar putea o minte tulburata, Sa inteleaga calea? Mii de cautatori au stat in preajma lui Buddha – asa cum stau si aici mii de oameni si i-au pus tot felul de intrebari. Dar Buddha nu era deloc interesat de acele intrebari; nu era interesat sa ofere raspunsuri. Interesul lui, singurul, era acela de a le arata oamenilor calea – insa obstacolul venea tocmai din partea lor: intrebarile si raspunsurile pe care le asteptau, informatiile si ideile acumulate de-a lungul anilor ii faceau sa nu poata intelege si vedea calea. Tocmai de aceea Buddha spune:


Cum ar putea o minte tulburata sa inteleaga calea?

Asa ca in loc sa le ofere raspunsuri si explicatii, Buddha incepe sa le stearga toata cunoasterea, toate prejudecatile si ideile si conceptiile mentale. India nu l-a iertat niciodata pe Buddha pentru acest lucru.

Imediat dupa moartea sa, mintea traditionala a acestei tari a inceput sa smulga din radacini toate plantele sadite de el. Buddha pur si simplu a fost expulzat din tara. Cel mai mare fiu al acestei tari nu si-a putut gasi adapost aici; mesajul sau a trebuit sa caute adapost pe alte meleaguri.

Si nu este ceva accidental, intotdeauna s-a intamplat asa. Evreii l-au condamnat pe Isus, l-au torturat si l-au crucificat si Isus a fost cea mai mare inflorire posibila a constiintei evreiesti – el a fost Everestul constiintei umane. Insa de ce l-au respins?

In loc sa fie fericiti si sa danseze de bucurie, ei l-au omorat – asta pentru ca evreii s-au simtit mediocrii in prezenta sa. Asta a fost crima sa. Si pentru asta a trebuit sa fie pedepsit – pentru faptul ca a adus in inima oamenilor atat de multa bucurie si iubire, el a fost ucis.

Dar asa stau lucrurile: mintea unui om de rand nu se poate simti bine in prezenta unei fiinte care o face sa se simta mediocra si nesemnificativa.

Isus nu a fost ucis de evrei, ci de mintea mediocra. In cazul sau s-a intamplat ca mintea mediocra sa actioneze prin intermediul evreilor. Acelasi lucru s-a intamplat si cu Buddha: el nu a fost iertat nici pana acum de hindusi – si el a fost cel mai mare hindus nascut vreodata.

El a reprezentat chintesenta hinduismului. Tot ce au spus Upanishadele, el a readus in actualitate. Buddha a reprezentat realizarea suprema a acestei tari, dar a fost aruncat de aici. Budismul a disparut complet din India. De ce?

El este foarte respectat si iubit in Tibet, Coreea, Japonia, Tailanda, Burma, Sri Lanka, China. Intreaga Asie il iubeste de mii de ani – atat de unice si pregnante i-au fost cuvintele. Dar India l-a uitat complet – ca si cum nici macar nu ar fi existat. Iar cand spun India ma refer la mintea mediocra, nu are nimic de-a aface cu indienii. Mintea mediocra nu permite niciodata aparitia geniilor. Si cu cat o minte este mai stupida, cu atat va dori in preajma ei numai minti stupide – asemanatoare ei. […]

Aceasta planeta a fost intotdeauna un spital de nebuni – iar ori de cate ori apare o persoana sanatoasa, toti se intorc impotriva ei.

 
Cartile lui Osho se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 

Dupa cum observati pe acest blog nu ruleaza reclame, am decis sa fie curat, simplu si usor de citit, dar ca blogul sa functioneze, am nevoie de ajutorul tău pentru întreținerea acestui site web. Pentru ca blogul să funcționeze, am nevoie de ajutorul tău pentru a acoperi costul serverului ce gazduieste acest blog, o mică donație ma va ajuta foarte mult!


Vrei să fii la curent cu toate postarile de pe websitul acesta? Abonează-te acum ... Vei putea primi de la mine prin WhatsApp cele mai noi articole publicate.

WhatsApp Group Invite