Meditatii zilnice cu Krishnamurti – Observatorul priveste singuratatea?

kris

Mintea mea observa singuratatea si o evita, fuge de ea. Doar daca eu nu fug de aceasta, exista o separare, exista un observator care priveste singuratatea? Sau exista doar starea de singuratate, mintea mea insasi fiind goala, singura?

Nu este un observator care stie ca exista singuratate. Cred ca acest lucru este important de inteles prompt, nu verbalizand prea mult.

Spunem acum: “sunt invidios si vreau sa scap de invidie”, deci exista observatorul si ceea ce el observa.

Dar este observatorul diferit de ceea ce observa?

Mintea ta este cea care a creeat invidia si deci mintea nu poate face nimic in privinta invidiei. Deci, mintea mea observa singuratatea; ganditorul este constient de faptul ca el este singur, insa ramane in aceasta singuratate, fiind in contact deplin cu ea, ceea ce presupune sa nu fugi de ea, sa nu o interpretezi, atunci exista o diferenta intre observator si ceea ce observa?

Sau exista doar o singura stare, care este mintea insasi, singura, complet goala?

Nu faptul ca mintea se observa ca fiind goala ci mintea in sine este goala.

Atunci, poate mintea sa fie constienta de faptul ca ea insasi este goala, si ca indiferent de efort, orice miscare dincolo de acest gol este doar o evadare, o dependenta, poate mintea renunta la intreaga dependenta si sa fie ceea ce este, complet goala, total singura?

Si daca mintea este in aceasta stare, nu este aceasta libertatea fata de orice dependenta, de toate atasamentele?

 
Cartile lui Jiddu Krishnamurti se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 

Info: Playerul video de pe acest blog doar face enabled la linkul extern, youtube, ok.ru, etc, deci trebuie sa asteptati sa se incarce! Daca tot nu porneste, va rog sa trimite-ti un mesaj de la rubrica contact si verific sursa la server daca mai este valida.


Vă rugăm să donați cât considerați de cuviință pentru a contribui la eforturile mele de extindere a acestui proiect educațional unic. Orice sumă va fi folosită pentru acoperirea costurilor lunare de traducere și mentenanță tehnică a site-ului. (mai multe aici...)