Meditatii zilnice cu Krishnamurti – Observati modul in care se formeaza obiceiurile

Jiddu-Krishnamurti

Fara libertatea fata de trecut, nu exista libertate fata de nimic, deoarece mintea nu este noua, proaspata, inocenta. Doar cand mintea este proaspata, inocenta, aceasta este libera. Libertatea nu are nimic de-a face cu varsta, nu are nimic de-a face cu experienta; si cred ca esenta libertatii consta in intelegerea intregului mecanism de obiceiuri, atat constiente cat si inconstiente.

Nu se pune problema de a pune capat obiceiurilor, ci de a vedea in totalitate structura acestor obiceiuri. Trebuie sa observi modul in care se formeaza obiceiurile si modul in care prin negare sau rezistenta fata de un obicei, un alt obicei este creat. Ceea ce conteaza este sa fii total constient de obicei; pentru ca atunci, dupa cum vei vedea, pentru tine nu va mai exista formare de obiceiuri.

A opune rezistenta obiceiurilor, a lupta, a le nega, vor da doar continuitate acestor obiceiuri. Cand te lupti cu un anumit obicei, insufletesti acest obicei, iar apoi lupta acerba impotriva acestuia devine un obicei in plus.

Dar, daca devii pur si simplu constient, de intreaga structura a obiceiurilor, fara rezistenta, atunci vei descoperi ca aceasta este libertatea fata de obiceiuri, si in aceasta libertate ceva nou se produce.

Doar mintea plictisita, adormita, creaza obiceiuri si se agata de ele. Mintea care este atenta clipa de clipa – atenta la ceea ce spui, atenta la miscarea mainilor, la gandurile si sentimentele tale – va descoperi ca formarea de noi obiceiuri a luat sfarsit.

Este foarte important sa intelegem, deoarece atata vreme cat mintea reteaza de la radacina un obicei si in acest proces extrem creaza un altul, ea nu poate fi in mod evident libera; si doar mintea libera poate percepe ceva dincolo de sine.

 
Cartile lui Jiddu Krishnamurti se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 

Info: Playerul video de pe acest blog doar face enabled la linkul extern, youtube, ok.ru, etc, deci trebuie sa asteptati sa se incarce! Daca tot nu porneste, va rog sa trimite-ti un mesaj de la rubrica contact si verific sursa la server daca mai este valida.


Vă rugăm să donați cât considerați de cuviință pentru a contribui la eforturile mele de extindere a acestui proiect educațional unic. Orice sumă va fi folosită pentru acoperirea costurilor lunare de traducere și mentenanță tehnică a site-ului. Perioadele ridicate de trafic pe site pot conduce la blocarea serverului și activarea automată a unui plan tarifar de găzduire a trezireainteligentei.ro pe care nu mi-l pot permite fără ajutorul publicului. (mai multe aici...)