Meditatii zilnice cu Krishnamurti – O minte noua

krisnaobservator

Cred ca efortul constant de a fi ceva, de a deveni ceva, este cauza reala de distrugere si imbatranire a mintii. Priviti cat de repede imbatranim, nu doar oamenii de peste 60 de ani, ci si tinerii deasemenea.

Cat de batrani sunt ei, mental!

Foarte putini dintre ei sustin sau isi mentin tineretea mintii.

Ma refer la tineretea mintii, nu la faptul ca vor sa se bucure, sa aiba o viata buna, ci la faptul ca mintea sa nu fie contaminata, deformata, contorsionata, impregnata de accidentele si incidentele vietii, mintea sa nu fie uzata de lupta, de suferinta, de constante nazuinte.

Desigur, este necesar sa avem o minte tanara, deoarece mintea imbatranita este atat de plina de cicatrici, de amintiri moarte, ea nu poate fi serioasa, staruitoare; ea este o minte moarta, o minte obtuza.

O astfel de minte obtuza, care traieste in conformitate cu deciziile sale, este moarta.

Dar o minte tanara este mereu determinata, alerta, proaspata si neimpovarata cu nenumarate amintiri.

Mintea care nu pastreaza nici o urma de suferinta, desi poate trece prin “valea suferintei” ramane intacta, neafectata.

Nu cred ca aceasta minte tanara poate fi dobandita.

Nu este ceva ce poate fi dobandit prin efort, prin sacrificiu.

Nu exista nici o moneda pentru aceasta, si nu este un lucru vandabil, insa daca realizati importanta acesteia, necesitatea sa, daca observati acest adevar, atunci cu totul altceva se produce.

 
Cartile lui Jiddu Krishnamurti se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 

Info: Playerul video de pe acest blog doar face enabled la linkul extern, youtube, ok.ru, etc, deci trebuie sa asteptati sa se incarce! Daca tot nu porneste, va rog sa trimite-ti un mesaj de la rubrica contact si verific sursa la server daca mai este valida.


Vă rugăm să donați cât considerați de cuviință pentru a contribui la eforturile mele de extindere a acestui proiect educațional unic. Orice sumă va fi folosită pentru acoperirea costurilor lunare de traducere și mentenanță tehnică a site-ului. (mai multe aici...)