Meditatii zilnice cu Krishnamurti – Mintea religioasa este exploziva

krishnamurti3

Putem descoperi singuri ce este mintea religioasa?

Omul de stiinta in laboratorul sau este doar un om de stiinta; el nu are convingerile nationalismului, fricile si vanitatile sale, ambitiile si cerintele specifice; el este acolo pur si simplu pentru a cerceta, pentru a investiga.

Dar, in afara laboratorului, este la fel ca oricare altul, cu prejudecatile sale, cu ambitiile sale, cu cetatenia sa, cu vanitatile si invidiile lui, si tot restul.

O astfel de minte nu poate accesa mintea religioasa.

Mintea religioasa nu functioneaza printr-un centru de autoritate, indiferent daca acesta este acumulare de cunostinte ca traditie, sau este experienta, care de fapt este continuarea traditiei, continuarea conditionarilor.

Spiritul religios nu gandeste in termenii timpului, a rezultatelor imediate, a reformarii directe a modelului societatii.

Spuneam ca mintea religioasa nu este ritualica, ea nu apartine nici unei biserici, nici unui grup, nici unui model de gandire.

Mintea religioasa este mintea care a patruns in necunoscut si nu poate ajunge in necunoscut decat printr-un salt;  ea nu poate calcula si aranja in nici un fel intrarea in necunoscut.

Mintea religioasa este mintea cu adevarat revolutionara, iar mintea revolutionara nu este o reactie la ceea ce a fost.

Mintea religioasa este cu adevarat exploziva, creativa – nu in sensul acceptat a cuvantului creativ, ca intr-un poem, ca atunci cand decorezi ceva, cand construiesti, ca in arhitectura, muzica, poezie si tot restul – ea este pur si simplu in starea de creatie.

 
Cartile lui Jiddu Krishnamurti se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 

Info: Playerul video de pe acest blog doar face enabled la linkul extern, youtube, openload, vimeo, etc, deci trebuie sa asteptati sa se incarce! Daca tot nu porneste, va rog sa trimite-ti un mesaj de la rubrica contact si verific sursa la server daca mai este valida.


cevanou

Vă rugăm să donați cât considerați de cuviință pentru a contribui la eforturile mele de extindere a acestui proiect educațional unic. Orice sumă va fi folosită pentru acoperirea costurilor lunare de traducere și mentenanță tehnică a site-ului. Perioadele ridicate de trafic pe site pot conduce la blocarea serverului și activarea automată a unui plan tarifar de găzduire a trezireainteligentei.ro pe care nu mi-l pot permite fără ajutorul publicului.