Meditatii zilnice cu Krishnamurti – In singuratate nu exista teama

kris

Doar atunci cand mintea este capabila sa se goleasca de toate inluentele, sa fie complet singura exista creativitate. In lume este mult mai mult dezvoltata tehnica – tehnica de a influenta oamenii prin propaganda, prin constrangere, prin imitatie, prin exemple, prin idolatrie, prin cultul eroului.

Exista nenumarate carti despre cum sa faci un lucru, cum sa gandesti eficient, cum sa construiesti o casa, cum sa lucrezi cu masinile, astfel incat treptat vom pierde initiativa, initiativa de a gandi ceva original, noi insine.

Prin invatamant, prin relatia noastra cu autoritatile, prin diferite mijloace, suntem influentati sa ne conformam, sa imitam.

Si cand permitem sa fim influentati, convinsi intr-o atitudine sau actiune particulara, in mod natural cream rezistanta fata de alte influente. In acest proces de creare a rezistentei fata de alte influente, nu vom ceda la ceea ce este negativ?

Nu ar trebui ca mintea sa fie mereu in stare de revolta pentru a intelege influentele care intotdeauna interfereaza, interactioneaza, controleaza, modeleaza?

Una din caracteristicile mintii mediocre, care este intotdeauna fricoasa, intr-o stare de confuzie, este de a vrea ordine, de a vrea coerenta, de a vrea o metoda prin care sa poata fi ghidata, controlata, dar aceste metode, aceste diferite influente creaza contradictii si confuzie in individ.

Oricare alegere dintre aceste influente este desigur in continuare starea de mediocritate.

Nu trebuie ca mintea sa aiba capacitatea de patrundere – si nu de a imita sau modela – si sa fie fara frica?

Nu trebuie ca mintea sa fie singura, si prin urmare creativa?

Aceasta creativitate nu este a ta sau a mea, ea este anonima.

 
Cartile lui Jiddu Krishnamurti se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 

Vrei să fii la curent cu toate postarile de pe websitul acesta? Abonează-te acum ... Vei putea primi de la mine prin WhatsApp cele mai noi articole publicate.
 

Am câteva costuri operaționale pentru acest website și petrec mult timp pentru a-l menține funcțional. Donația dvs. face acest lucru posibil. Vreau să vă mulțumesc pentru asta. Să menținem acest website funcțional fără reclame enervante, doar prin donații voluntare. Acest lucru ar fi atât de minunat! Dacă nu puteți dona sau nu doriți, nu vă faceți griji. De asemenea, este OK.