Meditatii zilnice cu Krishnamurti – Gandirea fara ganditor

sobre-krishnamurti

Maimuta in copac simte foamea, iar apoi apare nevoia de a lua un fruct sau o nuca. Actiunea vine prima iar apoi ideea de a depozita hrana. Cu alte cuvinte actiunea este prima sau actorul? Ati inteles?

Asta este ceea ce ne intrebam mereu: cine este cel care vede? Cine este privitorul?

Exista ganditorul inafara gandurilor sale, observatorul exista inafara a ceea ce observa,  exista experimentatorul inafara experientei sale, actorul exista inafara actiunii?

Dar daca examinam procesul cu adevarat, foarte atent, indeaproape si inteligent, vom vedea ca intotdeauna prima este actiunea, si ca actiunea care are o finalitate creeaza actorul, faptuitorul. Ma urmariti?

In cazul in care actiunea are in vedere o finalitate, atingerea acestui scop duce catre un faptuitor, catre un actor.

Daca ganditi foarte clar, fara a cauza prejudicii, fara conformitate, fara a incerca sa convingeti pe cineva, fara a avea in vedere un anumit scop, in aceasta gandire intensa nu exista nici un ganditor – exista doar gandirea.

Ganditorul apare doar atunci cand urmariti un scop in gandirea voastra care devine important, mai important decat gandirea.

Poate unii dintre voi au observat acest lucru. Acesta este cu adevarat un lucru important de aflat, pentru a sti cum sa actionam.

Daca ganditorul este pe primul loc, atunci el este mai important decat gandirea, si toate filosofiile, obiceiurile si activitatile civilizatiei actuale se bazeaza pe aceasta persupunere;

Dar daca gandirea este pe primul loc, atunci gandirea este mai importanta decat ganditorul. 

 
Cartile lui Jiddu Krishnamurti se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 

Dupa cum observati pe acest blog nu ruleaza reclame, am decis sa fie curat, simplu si usor de citit, dar ca blogul sa functioneze, am nevoie de ajutorul tău pentru întreținerea acestui site web. Pentru ca blogul să funcționeze, am nevoie de ajutorul tău pentru a acoperi costul serverului ce gazduieste acest blog, o mică donație ma va ajuta foarte mult!


Vrei să fii la curent cu toate postarile de pe websitul acesta? Abonează-te acum ... Vei putea primi de la mine prin WhatsApp cele mai noi articole publicate.

WhatsApp Group Invite