Meditatii zilnice cu Krishnamurti – Cunoasterea nu este constientizare

k-bw4

Constientizarea este acea stare a mintii care observa ceva, fara nici o condamnare sau acceptare, care se confrunta cu lucrurile doar asa cum sunt. Cand privesti o floare, nu din punct de vedere botanic, atunci vei vedea floarea in ansamblu, in totalitate, dar daca mintea ta este complet ocupata cu cunostinte botanice despre floare, tu nu observi acea floare in totalitate.

Desi puteti avea cunostinte despre flori, nu puteti observa in totalitate floarea atunci cand cunostintele acapareaza in totalitate mintea, intregul camp al mintii tale.

Deci, a observa realitatea inseamna a fi constient. In aceasta constientizare nu exista nici o alegere, nici o condamnare, nici placere sau neplacere.

Dar cei mai multi dintre noi sunt incapabili de a face acest lucru, deoarece in mod traditional, profesional, in orice mod, noi nu suntem capabili de a infrunta realitatea fara nici un context, sablon sau tipar.

Noi trebuie sa constientizam aceste tipare, sabloane. Trebuie sa fim constienti de conditionarile noastre si de faptul ca, conditionarea apare atunci cand observam realitatea; si pe masura ce suntem interesati sa observam realitatea fara acest fundal al tiparelor, fundalul este inlaturat.

Atunci cand interesul principal este de a intelege realitatea, si vom observa ca fundalul ne impiedica sa intelegem realitatea, atunci interesul extrem pentru realitate indeparteaza in totalitate fundalul.

 
Cartile lui Jiddu Krishnamurti se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 

Info: Playerul video de pe acest blog doar face enabled la linkul extern, youtube, ok.ru, etc, deci trebuie sa asteptati sa se incarce! Daca tot nu porneste, va rog sa trimite-ti un mesaj de la rubrica contact si verific sursa la server daca mai este valida.


Vă rugăm să donați cât considerați de cuviință pentru a contribui la eforturile mele de extindere a acestui proiect educațional unic. Orice sumă va fi folosită pentru acoperirea costurilor lunare de traducere și mentenanță tehnică a site-ului. (mai multe aici...)