Meditatii zilnice cu Krishnamurti – Cunoasterea de sine

krishnamurti3

Fara cunoasterea de sine, orice ai face, nu poate exista starea de meditatie. Prin cunoastere de sine ma refer la a cunoaste fiecare gand, fiecare stare de spirit, fiecare cuvant, fiecare sentiment; cunoasterea activitatii mintii tale – nu cunoasterea Sinelui Suprem, marele sine; nu exista asa ceva; Sinele superior, Atman este inca in domeniul gandirii.

Gandirea este rezultatul conditionarilor voastre, gandul este raspunsul memoriei voastre – ancestrala sau imediata. Si doar a incerca sa meditezi, fara a te stabili mai intai profund si irevocabil in virtutea care vine prin cunoastere de sine, este ceva inselator si absolut inutil.

Va rog, este foarte important pentru cei seriosi sa inteleaga acest lucru. Pentru ca daca nu poti face asta, meditatia este separata de viata reala, efectiva, este inafara ei – atat de mult inafara, incat desi poti medita, stand in posturi un timp nelimitat, chiar si tot restul vietii tale, nu vei vedea dincolo de nasul tau.

Orice postura ai realiza, orice ai face, nu va avea nici o insemnatate.

Este important sa intelegem ca cunoasterea de sine inseamna doar a fi constienti, fara nici o alegere din partea “EU”-lui care isi are sursa intr-un pachet de amintiri – doar sa fii constient, fara interpretare, doar a observa miscarea mintii.

Dar aceasta observare este impiedicata atunci cand exista acumulari prin procesul de observare – ce sa fac, ce sa nu fac, ce sa urmaresc, ce sa nu urmaresc; daca faci asta, pui capat procesului viu al miscarii mintii ca sine.

Asta este, trebuie sa observi si sa vezi realitatea, cu adevarat ceea ce este.

Daca o vom aborda cu o idee, cu o opinie – cum ar fi: “Eu nu trebuie” sau “Eu trebuie”, care sunt raspunsurile memoriei – atunci miscarea a ceea ce este, a realitatii, este blocata si prin urmare nu exista invatare.

 
Cartile lui Jiddu Krishnamurti se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 

Putem să fim, fie egoişti, fie altruişti, să ne gândim la sine sau la alţii. Nu există alte opţiuni. Libertatea de alegere este posibilă când ambele opţiuni sunt în mod clar vizibile şi egal apreciate (sau respinse). Dacă aş vedea o singură opţiune, va trebui s-o urmez. De aceea, pentru a alege liber, trebuie să-mi văd propria natură şi natura Creatorului.

Ajuta acest blog sa ramana deschis si fara reclame. Este nevoie de ajutorul tău pentru a acoperi costul serverului ce gazduieste acest blog, o mică donație ma va ajuta foarte mult!


Vrei să fii la curent cu toate postarile de pe websitul acesta? Abonează-te acum ... Vei putea primi de la mine prin WhatsApp cele mai noi articole publicate.

WhatsApp Group Invite