Meditatii zilnice cu Krishnamurti – Constientizarea pasiva

Intelegerea cuvintelor

In constientizare nu exista a deveni, nu exista un scop sau ceva de obtinut. Aceasta este observarea tacuta, fara alegere sau respingere din care vine intelegerea. In acest proces cand gandul si sentimentul se deruleaza, care este posibil doar atunci cand nu exista nimic de dobandit, nimic de acceptat, atunci se produce o constientizare intensa a tuturor straturilor ascunse si semnificatia acestora se dezvaluie.

Aceasta constientizare ne reveleaza vidul creator, care nu poate fi imaginat sau exprimat.

Aceasta constientizare profunda a vidului creator este un proces total si nu are diferite stadii.

Atunci cand observi in tacere o problema, fara a o condamna sau justifica, are loc constientizarea pasiva. In aceasta constientizare pasiva, problema este inteleasa si dizolvata.

Prin constientizare nu este amplificata sensibilitatea, in care exista cea mai inalta forma a gandirii negative. Cand mintea formuleaza, cand este productiva, nu exista creatie.

Atunci cand mintea ramane libera, linistita, doar atunci creativitatea nu este o problema – in aceasta pasivitate alerta are loc creatia.

Creatia poate avea loc doar in negare (vid), care nu este opusul pozitivului. Deoarece nimic nu este antiteza (opozitia) la ceva.

Problema apare doar atunci cand se urmareste un rezultat. Cand urmarirea unui rezultat inceteaza atunci nu exista probleme.

 
Cartile lui Jiddu Krishnamurti se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 

Info: Playerul video de pe acest blog doar face enabled la linkul extern, youtube, ok.ru, etc, deci trebuie sa asteptati sa se incarce! Daca tot nu porneste, va rog sa trimite-ti un mesaj de la rubrica contact si verific sursa la server daca mai este valida.


Vă rugăm să donați cât considerați de cuviință pentru a contribui la eforturile mele de extindere a acestui proiect educațional unic. Orice sumă va fi folosită pentru acoperirea costurilor lunare de traducere și mentenanță tehnică a site-ului. (mai multe aici...)