Meditatii zilnice cu Krishnamurti – Compasiunea nu este cuvantul

j-krishnamurti-1

Gandirea nu poate, prin nici o modalitate, a cultiva compasiunea. Eu nu folosesc cuvantul compasiune in sensul de opus, ca antiteza a urii sau violentei. Dar daca fiecare dintre noi nu are un profund sentiment de compasiune, vom deveni din ce in ce mai brutali si inumani fata de toti ceilalti.

Vom fi mecanici, precum un calculator, care a fost programat pentru a efectua anumite functii, vom cauta securitatea, atat fizica cat si psihica, si ne va lipsi extraordinara profunzime a frumusetii, intreaga semnificatie a vietii.

Prin compasiune nu ma refer la ceva care trebuie dobandit.

Compasiunea nu este cuvantul, care este din domeniul trecutului, ci ceva care este activ; este verb si nu doar un cuvant, nume sau substantiv.

Exista o diferenta intre verb si cuvant.

Verbul este activ, prezent, in timp ce cuvantul este intotdeauna trecutul, si prin urmare static.

Puteti da vitalitate, dinamism numelui, cuvantului, dar nu va fi la fel ca verbul care este activ, prezent.

Compasiunea nu este sentiment, nu este acea simpatie vaporoasa sau empatie.

Compasiunea nu este ceva pe care sa o puteti cultiva prin gandire, prin disciplina, prin control, suprimare, si nici prin a fi politicos, bland si tot restul.

Compasiunea vine in fiinta doar atunci cand gandirea a luat sfarsit, a ajuns la propria-i radacina.

 
Cartile lui Jiddu Krishnamurti se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 

Dupa cum observati pe acest blog nu ruleaza reclame, am decis sa fie curat, simplu si usor de citit, dar ca blogul sa functioneze, am nevoie de ajutorul tău pentru întreținerea acestui site web. Pentru ca blogul să funcționeze, am nevoie de ajutorul tău pentru a acoperi costul serverului ce gazduieste acest blog, o mică donație ma va ajuta foarte mult! Va multumesc tuturor!


Vrei să fii la curent cu toate postarile de pe websitul acesta? Abonează-te acum ... Vei putea primi de la mine prin WhatsApp cele mai noi articole publicate.

WhatsApp Group Invite