Meditatii zilnice cu Krishnamurti – Cand observatorul este ceea ce observa

krisnaobservator

Spatiul este necesar. Fara spatiu nu exista libertate. Vorbim din punct de vedere psihologic. Aceasta exista doar atunci cand esti in legatura, atunci cand nu exista spatiu intre observator si ceea ce observa, cand observatorul este intr-o relatie totala – cu un copac de exemplu.

La inceput nu suntem identificati cu copacul, floarea, femeia, barbatul sau orice altceva, atunci cand exista aceasta lipsa completa a spatiului intre observator si ceea ce observa, apoi dupa ce ne-am identificat, va exista un spatiu vast.

In acest spatiu nu exista conflict, in acest spatiu exista libertate. Libertatea nu este o reactie. Nu se poate spune: “Bine, sunt liber”.

In momentul in care afirmi ca esti liber, tu nu esti liber, pentru ca esti constient de tine ca fiind liber de ceva si prin urmare esti in aceeasi situatie ca un observator care observa un copac.

El a creeat un spatiu si in acest spatiu el da nastere conflictului.

Pentru a intelege acest lucru nu este necesar un acord sau dezacord intelectual sau a spune “eu nu inteleg”, ci mai degraba este necesar contactul direct cu ceea ce este.

Aceasta inseamna sa-ti observi toate actiunile, in orice moment al actiunii exista un observator si ceea ce el observa, si in acest spatiu exista placere, durere si suferinta, dorinta de implinire, a deveni celebru.

In acest spatiu nu exista nici un contact cu ceva.

Contactul, relatia are un sens destul de diferit atunci cand observatorul nu mai este inafara a ceea ce observa.

Exista acest spatiu extraordinar si exista libertate.

 
Cartile lui Jiddu Krishnamurti se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 

Dupa cum observati pe acest blog nu ruleaza reclame, am decis sa fie curat, simplu si usor de citit, dar ca blogul sa functioneze, am nevoie de ajutorul tău pentru întreținerea acestui site web. Pentru ca blogul să funcționeze, am nevoie de ajutorul tău pentru a acoperi costul serverului ce gazduieste acest blog, o mică donație ma va ajuta foarte mult!


Vrei să fii la curent cu toate postarile de pe websitul acesta? Abonează-te acum ... Vei putea primi de la mine prin WhatsApp cele mai noi articole publicate.

WhatsApp Group Invite