Meditatii zilnice cu Krishnamurti – Cand observatorul este ceea ce observa

krisnaobservator

Spatiul este necesar. Fara spatiu nu exista libertate. Vorbim din punct de vedere psihologic. Aceasta exista doar atunci cand esti in legatura, atunci cand nu exista spatiu intre observator si ceea ce observa, cand observatorul este intr-o relatie totala – cu un copac de exemplu.

La inceput nu suntem identificati cu copacul, floarea, femeia, barbatul sau orice altceva, atunci cand exista aceasta lipsa completa a spatiului intre observator si ceea ce observa, apoi dupa ce ne-am identificat, va exista un spatiu vast.

In acest spatiu nu exista conflict, in acest spatiu exista libertate. Libertatea nu este o reactie. Nu se poate spune: “Bine, sunt liber”.

In momentul in care afirmi ca esti liber, tu nu esti liber, pentru ca esti constient de tine ca fiind liber de ceva si prin urmare esti in aceeasi situatie ca un observator care observa un copac.

El a creeat un spatiu si in acest spatiu el da nastere conflictului.

Pentru a intelege acest lucru nu este necesar un acord sau dezacord intelectual sau a spune “eu nu inteleg”, ci mai degraba este necesar contactul direct cu ceea ce este.

Aceasta inseamna sa-ti observi toate actiunile, in orice moment al actiunii exista un observator si ceea ce el observa, si in acest spatiu exista placere, durere si suferinta, dorinta de implinire, a deveni celebru.

In acest spatiu nu exista nici un contact cu ceva.

Contactul, relatia are un sens destul de diferit atunci cand observatorul nu mai este inafara a ceea ce observa.

Exista acest spatiu extraordinar si exista libertate.

 
Cartile lui Jiddu Krishnamurti se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 

Info: Playerul video de pe acest blog doar face enabled la linkul extern, youtube, ok.ru, etc, deci trebuie sa asteptati sa se incarce! Daca tot nu porneste, va rog sa trimite-ti un mesaj de la rubrica contact si verific sursa la server daca mai este valida.


Vă rugăm să donați cât considerați de cuviință pentru a contribui la eforturile mele de extindere a acestui proiect educațional unic. Orice sumă va fi folosită pentru acoperirea costurilor lunare de traducere și mentenanță tehnică a site-ului. Perioadele ridicate de trafic pe site pot conduce la blocarea serverului și activarea automată a unui plan tarifar de găzduire a trezireainteligentei.ro pe care nu mi-l pot permite fără ajutorul publicului.