Meditatii zilnice cu Krishnamurti – Bunatatea nu are cauza

jiddu-krishnamurti-violence

Dacă am un motiv pentru a fi bun, poate acesta aduce bunătatea? Sau este bunătatea complet lipsită de acest îndemn de a fi bun, care se bazează întotdeauna pe un motiv? Este binele opusul răului? Orice opus conține sămânța propriului său opus, nu-i așa?

Există lăcomia și idealul de non-lăcomie. Când mintea urmărește non-lăcomia, când încearcă să fie non-lacomă, ea este încă lacomă, deoarece dorește să fie ceva.

Lăcomia presupune dorință, dobândire, expansiune și când mintea vede faptul că nu merită să fie lacomă, atunci vrea să fie non-lacomă, deci motivul este același, de a fi sau de a dobândi ceva.

Atunci când mintea nu vrea să mai dorească, rădăcina dorinței este încă prezentă. Deci, bunătatea nu este opusul răului, este o stare cu totul diferită.

Și care este această stare?

Evident, bunătatea nu are nici o cauză deoarece toate cauzele se bazează pe sine; aceasta este mișcarea egocentrică a minții.

Deci, ce înțelegem prin bunătate?

Cu siguranță, bunătatea există doar atunci când există o atenție totală.

Atenția nu are nici o cauză, nici un motiv.

Atunci când există o cauză pentru atenție, este aceasta atenție?

Dacă aș fi atent pentru a dobândi ceva, a dobândi fie că este bun sau rău, aceasta nu este atenție, este o distragere a atenției. O divizare, o împărțire.

Bunătatea poate exista doar atunci când există o atenție totală, în care nu există nici un efort de a fi sau a nu fi.

 
Cartile lui Jiddu Krishnamurti se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 

Info: Playerul video de pe acest blog doar face enabled la linkul extern, youtube, ok.ru, etc, deci trebuie sa asteptati sa se incarce!


Dacă fiecare dintre vizitatorii acestui blog, care simt că îi ajută aceste informaţii, ar oferi drept multumire, de fiecare dată când intră aici, măcar 5 lei, (atat e transferul minim in cont), ajutorul vostru ar fi minim, practic insesizabil pentru voi, însă pentru noi ar însemna mult. (clik aici pentru mai multe detalii...)