Meditatii zilnice cu J. Krishnamurti – Totalitatea sentimentelor

1301127669_J_krishnamurthi

Ce este sentimentul? Sentimentul este ca si gandirea. Sentimentul este o senzatie. Vad o floare si am o reactie de raspuns fata de aceasta: imi place sau nu-mi place. Placerea sau neplacerea sunt dictate de gandire, iar gandul este raspunsul de fond al memoriei.

Deci, eu spun: ”Imi place aceasta floare” sau “Nu-mi place aceasta floare”, “Imi place acest sentiment” sau “Nu-mi place acest sentiment”… Deci iubirea este legata de sentiment? Sentimentul este senzatie, in mod evident, senzatia de placere si de neplacere, de bine si de rau, de placut la gust si toate celelalte. Aceasta senzatie are vreo legatura cu iubirea?

Ai vazut pe strada ta modul de viata al oamenilor, felul in care locuiesc, cum vorbesc? Si ai observat toti sfintii pe care ii adora? Pentru ei pasiunea este sex si prin urmare ei neaga pasiunea, prin urmare ei neaga frumusetea – neaga in sensul de a le respinge.

Deci ai respins senzatia de iubire deoarece ai spus: “Senzatiile ma fac prizonier, voi fi un sclav al dorintelor sexuale – trebuie sa le inlatur”. Prin urmare ati facut din sex o imensa problema.

Cand v-ati inteles sentimentele complet, nu partial, atunci cand ati inteles cu adevarat ansamblul sentimentelor, atunci veti sti ce este iubirea. Atunci cand poti vedea frumusetea unui copac, cand poti vedea frumusetea unui zambet, cand poti vedea apusul de soare la marginea orasului –  sa vezi in totalitate – atunci vei sti ce este iubirea. 

 
Cartile lui Jiddu Krishnamurti se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 

Putem să fim, fie egoişti, fie altruişti, să ne gândim la sine sau la alţii. Nu există alte opţiuni. Libertatea de alegere este posibilă când ambele opţiuni sunt în mod clar vizibile şi egal apreciate (sau respinse). Dacă aş vedea o singură opţiune, va trebui s-o urmez. De aceea, pentru a alege liber, trebuie să-mi văd propria natură şi natura Creatorului.

Ajuta acest blog sa ramana deschis si fara reclame. Este nevoie de ajutorul tău pentru a acoperi costul serverului ce gazduieste acest blog, o mică donație ma va ajuta foarte mult!


Vrei să fii la curent cu toate postarile de pe websitul acesta? Abonează-te acum ... Vei putea primi de la mine prin WhatsApp cele mai noi articole publicate.

WhatsApp Group Invite