Jiddu Krishnamurti – 2/4 Poate mintea umana sa fie complet eliberata de teama?

Screen Shot 11-28-15 at 04.43 PM

Acesta este Jiddu Krishnamurti în al doilea discurs public la San Diego State College, al doilea din o serie de 4 discuții.

Krishnamurti nu a avut nici o religie şi nici o filosofie prestabilită, deoarece speranţa lui era de a elibera omul de toate sistemele – de dogmele şi de opiniile relative ca şi de teologia rigidă si de religia organizată. El vedea omul unit în minte şi trup şi eliberat de înlănţuirea şi tirania ego-ului acaparator. Krishnamurti vorbeşte despre problemele care sunt comune tuturor oamenilor – suferinţa, violenţa, frica, iubirea şi trecerea timpului. El vedea mulţi oameni captivaţi de mireasma unor false valori şi recomandă ca ei să renunţe la ideile lor greşite despre ei înşişi – idei bazate pe condiţionările lor anterioare.

Omul nu poate învăţa nimic, spunea el, până când nu încetează să mai compare prezentul cu trecutul, pentru că prezentul este întotdeauna nou şi trebuie să fie experimentat cu o minte liberă de toate gândurile şi ideile trecute. A spune de exemplu că “eu sunt conştient” înseamnă a separa în mod inutil subiectul de obiectul experienţei. Mintea este condiţionată să creadă în “eu”, spunea Krishnamurti, dar în clipa în care se poate debarasa de condiţionare (de modul în care a fost învăţată să gândească) sentimentul de “eu” se schimbă si devine una cu existenţa, nu mai este separată de ea.

 

Vezi online cu traducere:

 
Cartile lui Jiddu Krishnamurti se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 

Dăruieşte şi vei primi inzecit. Sustine munca si existenta acestui website:


Vrei să fii la curent cu toate postarile de pe websitul acesta? Abonează-te acum ... Vei putea primi de la mine prin WhatsApp cele mai noi articole publicate.

Invitatie Grup WhatsApp