Jiddu Krishnamurti – Ojai 1982 – Discutie cu doctorii Bohm, Hidley si Sheldrake

Jiddu Krishnamurti - natura minti

Jiddu Krishnamurti a fost un filozof și mistic indian. Tatăl său, Narianiah Jiddu, a fost funcționar la o administrație britanică. Krishnamurti era foarte atașat de mama sa, Sanjeevamma, care a murit când acesta avea doar 10 ani. Părinții săi au fost veri de gradul II și au avut 11 copii, din care numai 6 au supraviețuit copilăriei. Erau vegetarieni convinși și aruncau orice mâncare ce se opunea regulilor alimentare. J. Krishnamurti a murit pe 17 februarie 1986 la vârsta de 90 de ani, petrecându-și mare parte a vieții în India, Anglia și Statele Unite ale Americii.

Vezi online cu traducere:

Ep.1

Radacinile dereglari psihologice

J. Krishnamurti – Ojai 1982 – Prima discuţie cu doctorii Bohm, Hidley & Sheldrake – Rădăcinile tulburărilor psihice Î: Care este sursa tulburărilor psihice? Este sinele cel care iniţiază tulburările? Am creat societatea plecând de la anxietatea mea, de la dorinţa mea de securitate personală, de la dorinţa mea de-a avea putere. La fel ca animalul. Este o moştenire biologică. De asemenea, propria mea activitate individualistă a creat această societate. Oare este posibil să mă eliberez de propria condiţionare ? Dacă relaţia mea cu viaţa nu este ‚corectă’, oare cum aş putea descoperi ceva care este cu mult mai presus de toate acestea, mai presus de timp, mai presus de gând, mai presus de măsură ? Oare cunoaşterea mă va transforma ? Oare există o siguranţă profundă, constantă ?

 

Ep.2

Suferinta psihologica

Ce este securitatea ? Am o imagine despre mine însumi. Sunt un bucătar grozav, un mare savant, un tâmplar grozav, orice. Mi-am clădit acea imagine în sinea mea şi vii tu şi mi-o dezumfli. Şi asta răneşte, imaginea este rănită. Imaginea fiind eu însumi. Ce este o fiinţă umană? Practic nu eşti diferit de mine însumi. Poate că eşti înalt, poate că te-ai născut în Anglia, poate că eu m-am născut în Africa, am pielea întunecată, dar, în profunzime, râul, conţinutul râului este apa. Râul nu este un râu asiatic sau un râu european, este un râu. Iubirea nu este engleză, americană sau indiană. Agonia nu este a ta sau a mea, este agonie. Dar noi ne identificăm cu agonia – este agonia mea, care nu este a ta. De ce dorim să ne identificăm cu ceva anume? Oare există o cunoaştere de sine care nu înseamnă o acumulare constantă de date privind sinele meu?

 

Ep.3

Nevoia de securitate

De ce vrem siguranţă? Oare sunt separat de agonia prin care trec? Când cineva este înspăimântat, nu există un eu separat de teama în sine. Întreg conţinutul conştiinţei cuiva este neclar, în dezordine. Nu există nici o parte a lui care să fie clară. Credem că există o parte, care este observatorul, care se separă pe sine de acea dezordine. Observatorul este cel observat. Când se observă dezordinea conştiinţei, acel lucru se poate întâmpla numai atunci când există atenţie deplină. Când există atenţie deplină, confuzia nu mai există. Numai neatenţia este cea care creează problemele.. Dacă ştiu cum să mă citesc, pe mine însumi, nu am nevoie de altcineva care să-mi spună asta. Dar nu am încercat niciodată să citim, în profunzime, propria carte. Vin la tine şi spun, ‚Te rog, ajută-mă să citesc !’ şi atunci totul este pierdut. Pentru a analiza trebuie să fii liber. Liber de prejudecăţi, de experienţele anterioare, altfel nu poţi analiza. Nu poţi cerceta. A cerceta înseamnă să explorezi, tot mai mult, mai mult, din ce în ce mai departe. Vrei să faci asta, astfel încât să nu facă sinele asta?

 

Ep.4

Ce inseamna o minte sanatoasa

Ce este analiza şi ce este observarea? Atenţia implică o mare grijă, afecţiune, iubire. Nu este numai o atenţie mentală, ci este o atenţie cu întreaga ta fiinţă. Ai stabilit un fel de relaţie, poate foarte profundă, atunci când există iubire. Poate că te resping, dar tu ai acea responsabilitate a iubirii – nu numai pentru o anumită persoană, ci pentru întreaga omenire. Ce este un inamic ? Oare există un asemenea lucru numit inamic? Eu sunt omenirea. Fiindcă sufăr sau mă bucur, trec prin toate torturile şi la fel faci şi tu. Tu eşti restul omenirii şi ca atare, prin asta ai o mare responsabilitatea pentru ea. Oare există ceva sacru în viaţă? Nu ceva creat de gândire şi, apoi, venerat de parcă ar fi sacru, ceea ce este absurd. Dacă există ceva mai presus de orice, de ce oare creăm simbolul, intermediarul? Dacă vreau să aflu dacă există ceva sacru, trebuie să pornesc din imediata mea apropiere. Acel lucru foarte apropiat sunt eu. Oare mă pot elibera singur de teamă, agonie, suferinţă, disperare? Atunci când există libertate mă pot mişca, pot urca munţii. Oare tăcerea minţii este o formă de atenţie? Ce înseamnă o minte sănătoasă?

 
Cartile lui Jiddu Krishnamurti se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 

Dupa cum observati pe acest blog nu ruleaza reclame, am decis sa fie curat, simplu si usor de citit, dar ca blogul sa functioneze, am nevoie de ajutorul tău pentru întreținerea acestui site web. Pentru ca blogul să funcționeze, am nevoie de ajutorul tău pentru a acoperi costul serverului ce gazduieste acest blog, o mică donație ma va ajuta foarte mult!


Vrei să fii abonat la cele mai noi articole postate pe websitul acesta? Abonează-te acum ... Vei putea primi de la mine prin WhatsApp cele mai noi articole publicate.

Clik pe linkul de mai jos pentru abonare:

Invitatie in WhatsApp Grup