Humans (TV Series) – Aparitia constiintei de sine la roboti

Cum ar fi să trăiești într-un univers paralel în care roboții trăiesc printre noi? Ce s-ar întâmpla dacă mâine te-ai trezi cu dorința de a achiziționa un robot multi-funcțional, care se ocupă de treburile casei sau care are grijă de tine când ești bolnav? Cum ar fi dacă acest robot ar arăta ca un om, însă tu ai ști că nu este? Și ce rol ar mai avea omul într-o societate unde roboții muncesc?

“Da, în revoluția industrială am asistat la crearea clasei proletariatului urban. În mare parte, istoria politică și socială din ultimii 200 de ani a constat în căutarea de soluții pentru noua clasă, cu problemele și șansele ei. Acum asistăm la crearea unei clase masive de oameni inutili. (Râsete) Pe măsură ce computerele devin tot mai bune în tot mai multe domenii, e foarte posibil ca ele să ne depășească în majoritatea sarcinilor și oamenii să devină redundanți. Iar marea întrebare politică și economică a secolului 21 va fi: „La ce ne trebuie oamenii?” sau cel puțin „La ce ne trebuie așa mulți oameni?” – Yuval Noah Harari

Vezi clipul 1 selectat:

 

Vezi clipul 2 selectat:

 

Oamenii reprezintă cea mai avansată specie de animal. Adaptată, creativă, inteligentă, cugetătoare. Suntem cele mai tari animale de pe Pământ, nu-i aşa? Ne place să spunem şi să credem asta despre noi. Faptul că am devenit cei mai iscusiţi vânători ne-a plasat în vârful piramidei. Iar de aici, din vârf, e foarte uşor să controlăm ostilităţile. În cele câteva zeci de mii de ani de evoluţie am învăţat o regulă destul de simpla: cel mai puternic supravieţuieşte. În fond, nu trebuie decât să fugi spre cel mai înalt loc şi sa arunci cu bolovani de acolo. Nu-i aşa greu.

Spunem că spre deosebire de animale, oamenii creează şi se creează. Spre deosebire de animale, oamenii construiesc şi comunică. Oamenii judecă, au logică, simt şi gândesc. Dar oare animalele nu fac acelaşi lucru? Dacă studiem atent animalele, constatăm că multe ne depăşesc, măcar la nivel teoretic. Multe păsări cântă cu mult mai bine ca oamenii. Altele se orientează infinit mai bine ca oamenii, migrând. Peştii se scufundă la adâncimi la care nici măcar roboţii construiţi de oameni nu pot rezista. Sigur, animalele o fac din instinct, aşa ne place să spunem. Ele acţionează instinctual, oamenii judecă, vezi tu, au raţiune.

Dar dacă eliminăm paravanul pe care îl punem între raţiune şi instinct, cum arată lumea înconjurătoare? Aflăm că nu doar oamenii comunică, o fac şi delfinii şi probabil multe alte specii. Delfinii gândesc, îşi conştientizează existenţa, vânează în grup. Aflăm că nu doar oamenii creează sau construiesc. Dar chiar şi cea mai mică furnică îşi construieşte muşuroi de câteva mii de ori mai mare ca ea. Cea mai neînzestrată pasăre îşi construiește cu migală cuibul care să faciliteze supravieţuirea speciei. Cumva ştie sau simte că doar aşa va supraviețui. Efectul este acelaşi: animalele fac. Mânate de instinct sau de judecată, n-are importanţă.

Sigur că oamenii gândesc, văd, simt, gustă, aud, miros, dar… Rechinul are capacitatea să descifreze câmpul electromagnetic la sute de metri în jurul său. Cu certitudine aude mai bine ca noi. Ursul grizzly poate mirosi un cadavru de la 28 de kilometri distanță. E puțin  mai bun ca noi. Sunt mii de specii care sunt cu mult mai bune ca noi în foarte multe domenii, dar totuşi noi suntem cei mai buni. Suntem cei mai cei pentru că ne-am dat seama că putem răpune orice specie. Putem decima orice, pentru că noi suntem inteligenți, nu-i aşa?

Serialul se poate viziona online la adresa urmatoare: – http://bit.ly/2rS3gkW

 
Cartile lui Yuval Noah Harari se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 

Dupa cum observati pe acest blog nu ruleaza reclame, am decis sa fie curat, simplu si usor de citit, dar ca blogul sa functioneze, am nevoie de ajutorul tău pentru întreținerea acestui site web. Pentru ca blogul să funcționeze, am nevoie de ajutorul tău pentru a acoperi costul serverului ce gazduieste acest blog, o mică donație ma va ajuta foarte mult!


Vrei să fii la curent cu toate postarile de pe websitul acesta? Abonează-te acum ... Vei putea primi de la mine prin WhatsApp cele mai noi articole publicate.

WhatsApp Group Invite