Hiromi Shinya – Cele 7 reguli de aur ale doctorului Shinya pentru o sanatate buna

Folosiți aceste reguli pentru a conserva enzima-minune din organism și pentru a vă bucura de o viață lungă și sănătoasă.

1. O bună alimentație

1. 85–90% grăunțe de origine vegetală:

a. 50% grăunțe integrale, orez brun, paste făinoase integrale, orz, cereale, pâine integrală, boabe din familia fasolei, inclusiv soia, fasole normală, linte, pinto, mazăre, fasole albă, roz, inclusiv neagră.

b. 30% legume verzi și galbene și rădăcinoase, inclusiv cartofi, morcovi, cartofi dulci, sfeclă și plante de mare.

c. 5-10 la sută fructe, semințe, nuci și arahide.

 

2. 10–15% proteine de origine animală (nu mai mult de 85–115 de grame pe zi)

a. Pește de orice tip, preferabil pești mici, pentru că peștii mai mari conțin mercur.

b. Pasăre: găină, curcă, rață. Numai în cantități mici.

c. Carnea de vită, de miel, de porc ar trebui strict limitată sau evitată de-a dreptul.

d. Ouă.

e. Lapte de soia, brânză de soia, lapte de orez, lapte de migdale.

 

Alimente auxiliare pentru alimentație:

1. Ceaiuri de plante.
2. Plachete de iarbă de mare (kelp).
3. Drojdie de bere (bună sursă de vitamine din complexul B și de minerale).
4. Polen de stup și propolis.
5. Suplimente de enzime.
6. Suplimente de multivitamine și minerale.

Substanțe și alimente care trebuie evitate sau strict limitate

1. Produsele lactate, cum ar fi laptele de vacă, brânza, iaurtul, alte produse provenind din lapte.
2. Ceaiul verde japonez, ceaiul chinezesc, ceaiul englezesc (a se limita la nu mai mult de două căni pe zi).
3. Cafeaua.
4. Dulciurile și zahărul.
5. Nicotina.
6. Alcoolul.
7. Ciocolata.
8. Grăsimile și uleiurile.
9. Sarea de masă obișnuită. (Folosiți sarea de mare, care conține
minerale în concentrații ppm).

Recomandări alimentare suplimentare

1. Nu mai mâncați și nu mai beți nimic cu patru–cinci ore înainte de masă.
2. Mestecați fiecare îmbucătură de 30–50 de ori.
3. Nu mâncați nimic între mese, cu excepția unui fruct întreg. O bucată de fruct se poate mânca la nu mai puțin de o oră înainte de culcare, dacă foamea nu te lasă să adormi, pentru că se va digera repede.
4. Mâncați fructe și beți sucuri cu 30–60 de minute înainte de mese.
5. Mâncați cereale și alte grăunțe integrale, nerafinate.
6. Consumați mai multe alimente crude sau ușor trecute prin aburi. Încălzirea mâncării peste 48 de grade Celsius va distruge enzimele.
7. Nu mâncați alimente oxidate. (Fructele care au început să facă pete maronii au început să se oxideze.)
8. Mâncați alimente fermentate.
9. Păstrați o disciplină în ceea ce mâncați. Nu uitați: ești ceea ce mănânci.

2. Apă bună
Apa este esențială în menținerea sănătății. Beți apă cu o mare putere de reducție, care nu a fost poluată cu substanțe chimice. Consumul de „apă bună”, cum ar fi apa minerală sau apa dură, care au conținut mare de calciu și magneziu, vă menține organismul la un pH confortabil.

• Adulții ar trebui să bea 6–10 căni de apă pe zi.
• Beți 1–3 căni de apă după ce v-ați trezit, dimineața.
• Beți 2–3 căni de apă cam cu o oră înaintea fiecărei mese.

3. Eliminarea regulată

• Inaugurați un nou obicei zilnic de eliminare a poluanților intestinali și de curățire regulată a sistemului.
• Nu luați laxative.
• Dacă aveți un intestin leneș sau dacă vreți să detoxificați ficatul, gândiți-vă la o clismă cu cafea. Clisma cu cafea este mai bună pentru detoxificarea colonului și pentru o detoxificare corporală generală, pentru că nu eliberează în sânge radicali liberi, ca alte metode de detoxificare alimentară.

4. Exercițiu fizic moderat
• Exerciții fizice potrivite cu vârsta și cu starea dumneavoastră fizică sunt necesare pentru o bună sănătate, dar exercițiul fizic exagerat poate elibera radicali liberi, făcând rău organismului.
• Bune moduri de a exersa ar fi mersul pe jos (4 kilometri), înotul, tenisul, ciclismul, golful, exercițiile de întărirea musculaturii, yoga, artele marțiale și gimnastica aerobică.

5. O odihnă adecvată
• Culcați-vă la aceeași oră în fiecare seară și dormiți neîntrerupt 6–8 ore.
• Nu mâncați și nu beți nimic cu 4–5 ore înainte de culcare. Dacă vă este foame sau sete, o bucată de fruct (mică) poate fi consumată cu o oră înainte de a vă culca, întrucât ea se va digera rapid.
• Furați un pui de somn de cam 30 de minute, după masa de prânz.

6. Respirația și meditația
• Practicați meditația.
• Practicați gândirea pozitivă.
• Efectuați o respirație abdominală completă de 4 sau 5 ori în fiecare oră. Expirați de două ori mai lung decât inspirați. Este foarte important să inspirați adânc, pentru că ajută la eliminarea din corp a toxinelor și a radicalilor liberi.
• Purtați haine lejere, care să nu impieteze asupra respirației.
• Ascultați propriul trup și fiți buni cu dumneavoastră înșivă.

7. Bucuria și iubirea
• Bucuria și iubirea vor amplifica producția de enzime din organism, uneori de o manieră de-a dreptul miraculoasă.
• Rezervați zilnic puțin timp pentru o atitudine de apreciere.
• Râdeți.
• Cântați.
• Dansați.
• Trăiți-vă viața și munciți cu pasiune, abordați de o manieră angajată viața, munca și pe cei pe care îi iubiți din tot sufletul.

Obiceiuri alimentare recomandate

Mestecați temeinic mâncarea

Mestecați fiecare îmbucătură de 30–70 de ori. Procesul mestecatului determină o secreție abundentă a salivei, care conține o enzimă care reacționează bine cu sucul gastric și cu bila, și ajută la procesul de digerare. Mestecatul temeinic va mări nivelul glucozei în sânge, care, la rândul lui, suprimă pofta de mâncare și preîntâmpină mâncatul excesiv. De asemenea, ajută la absorbirea mai eficientă a mâncării, chiar în cantități mici.

Consumați cereale integrale crescute organic, de câte ori aveți posibilitatea

Orezul brun, boabele întregi, boabele din familia fasolei sunt foarte bune, iar alimentele fermentate sunt excelente. Mâncați zilnic o mână de boabe de fasole. Acestea conțin mai multe proteine decât carnea și, de asemenea, o mulțime de elemente, inclusiv vitamine și minerale, de pildă seleniu.

Consumați doar carnea unor animale cu o temperatură corporală mai joasă decât a omului

Nu e bine să mâncați animale cu o temperatură ridicată a corpului, cum ar fi vitele sau găinile, pentru că grăsimea animală se va solidifica în fluxul sanguin uman. Este mult mai bine să consumați animale cu temperatură joasă a corpului, de pildă pești, pentru că uleiul de pește se va lichefia în corpul uman și chiar va ajuta la drenarea arterelor, în loc să le obstrucționeze.

Evitați să beți sau să mâncați înainte de a vă băga în pat

Este important să terminați de mâncat și de băut cu 4–5 ore înainte de a merge în pat. Când este gol, stomacul are un conținut foarte acid, care omoară bacteriile Helicobacter pylori, ca și alte bacterii rele, creând un mediu intestinal echilibrat, care este propice autovindecării, măririi rezistenței și îmbunătățirii sistemului imunitar. Limitarea aportului de lichide și de hrană înainte de ora culcării ajută, de asemenea, la prevenirea problemelor de reflux acid și de apnee de somn.

Beți în fiecare zi 8–10 căni de apă bună

Este important să vă creați și să mențineți un ritm și o temporizare bune ale băutului apei. Beți două sau trei căni de apă dimineața, după trezire, și două sau trei căni de apă cu treizeci de minute înainte de fiecare masă. Este important să bei înainte de masă în loc să bei în timpul mesei sau după masă, pentru că nu vrei să diluezi enzimele digestive. Dacă chiar trebuie să bei ceva la masă, bea, treptat, doar o jumătate de cană. Apa bună este o apă fără substanțele dăunătoare omului, între care amintesc clorul. Apa bună conține mici „ciorchini” și prezintă un echilibru adecvat între minerale cum ar fi calciul, magneziul, sodiul, potasiul și fierul. Indicele pH al apei bune ar trebui să fie 7,5, adică să fie ușor alcalină. Apa nu ar trebui să conțină calciu oxidat în cantități mari. Pe scurt, apa bună ar trebui să fie capabilă să elimine radicalii liberi prin anti-oxidare.

Consumați carbohidrați de înaltă calitate

Carbohidrații sunt ușor de digerat și de absorbit și constituie o bună sursă rapidă de energie. Carbohidrații de calitate conțin fibre alimentare, vitamine și minerale, adică toate elementele care contribuie la un metabolism celular optim, la un flux sanguin bun și la eliminarea eficientă a reziduurilor. Atunci când sunt absorbiți pentru a produce energie, carbohidrații de calitatea întâi vor produce apă și dioxid de carbon. Ei nu produc toxine și nici reziduuri, ca în cazul metabolismului grăsimilor sau al proteinelor. Dat fiind că metabolismul carbohidraților nu viciază sângele cu reziduuri și nu necesită prea multă cheltuială energetică pentru digestie și absorbție, aceștia sunt o alimentație ideală pentru activități cu înalt grad de solicitare și anduranță.

Surse de carbohidrați de înaltă calitate

• orez nerafinat sau brun
• orz nerafinat
• hrișca
• meiul
• porumbul
• amarandinele
• quinoa
• pâinea integrală
• hrișca japoneză, din boabe nerafinate

Alegeți-vă cu mare grijă grăsimile consumate

Grăsimile sunt caracterizate după originea lor — din plante sau din animale.

Uleiurile din plante includ:

• măslinele
• soia
• porumbul
• susanul
• rapița
• șofranul
• uleiurile din tărâțele de orez

Între grăsimile animale, amintim:

• untul
• untura
• grăsimea din carne
• uleiul de pește

Grăsimea se clasifică mai departe prin conținutul de acizi grași saturați sau nesaturați. Acizii grași saturați, cum ar fi acidul stearic și cel palmitic, se găsesc din abundență în grăsimile de origine animală. Acizii grași nesaturați se găsesc în uleiurile de plante, sub formă de acid linoleic, acid linolenic, acid aleic și acid alahidonic. Acidul linoleic și acidul alahidonic intră în categoria acizi grași esențiali sau vitamină F și nu se pot produce în interiorul organismului uman, deci trebuie obținuți din hrană. Grăsimile de origine animală promovează acumularea reziduurilor, care conduce la arteriorscleroză, la hipertensiune și la obezitate. Alimentele naturale, cum ar fi orezul brun, semințele de susan, porumbul sau soia conțin cam 30% grăsimi și sunt o mult mai bună sursă pentru grăsimile necesare decât uleiul rafinat, pentru că metabolismul lor nu solicită excesiv pancreasul și ficatul. În plus, uleiul de plante drenează reziduurile, cum ar fi colesterolul rău, preîntâmpinând astfel arterioscleroza prin menținerea flexibilității celulelor și a vaselor de sânge. Uleiurile vegetale care se vând sub eticheta de uleiuri de salată sunt tratate chimic și nu sunt recomandate.

Consumați ulei de pește

Uleiul de pește este bun pentru creier. S-a descoperit o legătură între nivelul înalt al DHA din uleiul de pește și capacitatea de a face matematică și alte performanțe mentale. Deși efectele DHA asupra sistemului cerebral / nervos nu sunt înțelese în detaliu, s-a postulat că DHA micșorează riscul demenței sau al bolii Alzheimer. Unele studii arată că Omega 3 micșorează concentrația de trigliceride în sânge, reducând incidența cheagurilor de sânge.

Micșorați dependența de medicamente prin modificarea alimentației și prin efectuarea de exerciții fizice oricând este posibil

Dependența de medicamente, chiar și de cele prescrise, poate fi dăunătoare sănătății, pentru că medicamentele solicită ficatul și rinichii. Multe boli cronice, cum ar fi artrita, guta, diabetul și osteoporoza pot fi abordate prin alimentație și exercițiu fizic.

Consumați alimente cu conținut înalt în fibre, pentru o eliminare adecvată și pentru a preîntâmpina bolile specifice vârstei înaintate

În diversele tipuri de alimente există tot felul de fibre alimentare. Ele sunt abundente în alimentele de proveniență vegetală, cum ar fi legumele și plantele marine, fructele, grăunțele nerafinate, cerealele și ciupercile. Plantele de mare uscate conțin 50–60% fibre alimentare, concentrație masică. Aportul de fibre alimentare sub formă de granule, capsule sau lichide nu este recomandat. Aceste suplimente pot să interfereze cu absorbția altor nutrienți, rezultatul fiind îmbolnăvirea.

Micronutrienții au o putere miraculoasă

Micronutrienții includ vitaminele, mineralele și aminoacizii. Termenul „micro” se referă la cantități mai mici necesare, comparate cu indispensabilele necesități „macro” de carbohidrați, proteine, grăsimi și fibre alimentare. Micronutienții sunt esențiali în menținerea sănătății și a echilibrului mental și emoțional, ca și în prevenirea bolilor. Anumite cantități din acești nutrienți sunt necesare organismului. Aceste cantități se numesc DZR (Doza zilnică recomandată). DZR reprezintă cantitățile minime necesare pentru preîntâmpinarea bolilor. Dar cerințele variază de la individ la individ, în funcție de alimentația și de stilul de viață ale fiecăruia. Chiar dacă un om consumă zilnic același tipuri și aceleași cantități de hrană, cu aceleași calorii, cantitatea de nutrienți absorbită și eliminată diferă în funcție de starea sa fizică, mentală sau emoțională din ziua respectivă. O alimentație cu hrană sănătoasă, naturală, în proporții ideale, nu garantează automat un aport adecvat de vitamine, minerale și aminoacizi.

Luați suplimente cu cumpătare

Este important să consumăm hrană naturală, bine echilibrată și în acord cu bioritmul fiecărui individ. Câteva studii au demonstrat că suplimentele cu micro-nutrienți pot limita apariția bolilor specifice îmbătrânirii și pot îmbunătăți rata de vindecare a cancerelor, a bolilor de inimă și a bolilor cronice. Sănătatea voastră este menținută prin efortul de echipă al tuturor nutrienților. Poți să iei doi–trei nutrienți, cu ceva vitamine și minerale, dar dacă îi excluzi sau îi limitezi drastic pe ceilalți, îți va fi imposibil să fii în plină formă fizică sau să împiedici apariția bolilor sau procesul de îmbătrânire.

Consumul unei doze mari dintr-o anumită vitamină sau mineral din rândul nutrienților esențiali poate să-i ajute pe unii, dar să fie nesănătos pentru alții.
Vitaminele solubile în grăsimi, cum ar fi A, D, E și K, sunt depozitate în ficat și, prin urmare, nu este necesar să iei zilnic suplimente care le conțin. Vitaminele solubile în apă, adică vitaminele din complexul B și vitamina C, pot fi dizolvate de fluidele corporale și eliminate prin urină, deci este nevoie să suplimentăm zilnic cantitățile lor, deși este nevoie doar de cantități minuscule. (Există studii care arată că prea multe suplimente pot avea un efect negativ asupra sistemului nostru imunitar, mărind numărul radicalilor liberi și declanșând modificări ale grăsimii din ficat, inimă și rinichi. Deși recomand folosirea de suplimente pentru micro nutrienți, trebuie să luăm în seamă concluziile acestor studii și de aceea recomand folosirea suplimentelor cu moderație, cu mare atenție la semnele corpului și prudență.)

Vitaminele și mineralele acționează în tandem

Vitaminele sunt substanțe organice, mineralele sunt anorganice. Acești nutrienți esențiali se complementează unii pe alții. De exemplu, vitamina D facilitează absorbția calciului. Vitamina C ajută la absorbția fierului. Fierul accelerează metabolismul vitaminelor din grupa B; cuprul stimulează activarea vitaminei C, iar magneziul este necesar pentru metabolizarea vitaminei C. Funcționarea integrată a micronutrienților are foarte multe ramificații; iar actuala noastră cunoaștere a acestor procese este limitată.

Mineralele întăresc factorul enzimatic

Mineralele sunt necesare pentru menținerea sănătății. Între acestea, amintesc:

• calciul
• magneziul
• fosforul
• potasiul
• sulful
• cuprul
• zincul
• fierul
• bromul
• seleniul
• iodul
• molibdenul

Mineralele joacă un rol la fel de important ca cel al vitaminelor, în preîntâmpinarea bolilor, a hipertensiunii, a osteoporozei, a cancerului. Mineralele acționează în sinergie cu vitaminele și enzimele, ca și cu antioxidanții, pentru eliminarea radicalilor liberi. Nu sunt indicate cantități mari de minerale în fiecare zi, dar dacă ele lipsesc, pot să apară grave probleme de sănătate. Mineralele întăresc sistemul imunitar și ajută la vindecare și susțin factorul enzimatic al organismului uman.

Dacă vitaminele se pot găsi în hrana biologică, de pildă animale sau plante, mineralele se găsesc în sol, în apă și în mare (sub formă de săruri organice sau anorganice). Conținutul de minerale al diverselor alimente depinde de locul în care acestea au fost crescute, ca și de calitatea solului în care au fost crescute. Mineralele din sol pot fi modificate sau pot să dispară ca urmare a ploilor acide sau a acțiunii îngrășămintelor chimice. Mineralele din legume, din cereale și alte tipuri de grăunțe se pierd foarte ușor în procesul de rafinare, care distruge mai toate mineralele din ele. De aceea, este dificil să obții un nivel adecvat al mineralelor necesare din aportul zilnic de hrană. Un deficit latent al unor minerale se manifestă prin pierderea vitalității, printr-un deficit de atenție, prin iritabilitate, îngrășare sau alte stări nesănătoase.

Mineralele sunt solubile în apă și se elimină prin urină și transpirație. Consumul de minerale al corpului variază de la o zi la alta, în funcție de activitățile noastre fizice și mentale, de stres, de exercițiul fizic, de menstruație, de sarcină, de vârsta cronologică. Când iei anumite medicamente, se poate instala rapid un deficit de minerale. Diureticele, contraceptivele orale, laxativele, alcoolul și tutunul accelerează eliminarea sau distrugerea calciului, a fierului, a magneziului, a zincului și a potasiului.

Hiperactivitatea copiilor poate însemna o reală deficiență de calciu

Studii din ultimii ani arată o tot mai pronunțată incidență a sindromului atenției reduse la copii, însoțită de izbucniri de furie. Alimentația și nutriția joacă un serios rol în formarea comportamentului copilului și în adaptabilitatea lui socială. Există o tendință tot mai acută de a le da copiilor, acasă și la școală, cantități sporite de alimente procesate. Nu numai că aceste alimente conțin o serie de aditivi, dar au și tendința de a mări aciditatea corpului. Proteinele de origine animală și zahărul rafinat sunt consumate în cantități tot mai mari, în vreme ce, de multe ori, legumele sunt evitate. Proteinele de origine animală și zahărul declanșează un consum sporit de calciu și magneziu, ceea ce duce la un deficit de calciu. Iar deficitul de calciu irită sistemul nervos, contribuind la nervozitate și iritabilitate.

Un aport exagerat de calciu după depășirea vârstei medii este dăunător

Calciul contribuie la preîntâmpinarea cancerului, la mărirea rezistenței la stres, la reducerea stării de epuizare. El micșorează colesterolul și împiedică instalarea osteoporozei. Dar aportul de calciu dincolo de necesarul zilnic pentru a corecta deficiențele este dăunător. Am arătat deja de ce lactatele sunt o modalitate inacceptabilă de mărire a aportului de calciu. Un tratament constă în suplimente cu vitamina D activă și calciu. Vitamina D facilitează absorbția calciului în intestinul subțire și stimulează formarea țesutului osos. Calciul în exces poate conduce la constipație, greață, pierderea poftei de mâncare și pierderea tonusului abdominal. Dacă este luat pe stomacul gol, calciul diluează acidul gastric din stomac, afectând echilibrul bacterian din intestin și conducând la o proastă asimilare a fierului, a zincului și a magneziului. Dacă ai nevoie de calciu suplimentar, aportul zilnic recomandat este de 800 până la 1 500 de miligrame, luate în trei doze a câte 250–500 miligrame, în timpul mesei. Echilibrul calciului cu alte minerale și vitamine este o componentă esențială a unei bune sănătăți.

Magneziul activează sute de enzime diferite și este un tratament pentru migrene și diabet

Magneziul este un mineral important și e nevoie de cantități importante din acest element pentru a păstra o bună sănătate. Deficiența de magneziu se manifestă prin iritabilitate, anxietate, depresie, amețeală, mușchi slăbiți, spasme musculare, boli de inimă și hipertensiune. Un studiu recent din Germania arată că pacienții care au avut un atac de cord aveau și un nivel scăzut al magneziului. Studii efectuate în Statele Unite arată că 65% din pacienții cu migrene au avut parte de o dispariție completă a simptomelor după administrarea a 100-200 de miligrame de magneziu. Magneziul în concentrații prea mici va impieta toleranța la glucoză. Astfel, ținerea în frâu a diabetului este îmbunătățită prin menținerea unui nivel adecvat al magneziului.

Un echilibru adecvat al sodiului și potasiului este esențial pentru viață

Sodiul este bine cunoscut și drept sare. Acest mineral este răspunzător pentru menținerea unui echilibru al fluidelor, atât în interiorul celulelor, cât și în afara lor. Sodiul menține pH-ul corect (raportul alcalin / acid) al sângelui și este un element indispensabil pentru funcționarea adecvată a acidului gastric, a mușchilor și a nervilor. Sodiul se găsește din abundență, dar deficitul de sodiu se poate instala cu ușurință după un consum serios de laxative, după o perioadă lungă de diaree sau după activități sportive viguroase, în special pe vreme toridă. Un echilibru al sodiului și al potasiului este o premisă a vieții. Echilibrul dintre sodiu și potasiu influențează deplasarea fluidelor spre și dinspre celulă. Sodiul se găsește în mod normal în afara celulei. Când potasiul din fluidul din interiorul celulei are o concentrație scăzută, sodiul va intra în celulă, odată cu fluidul exterior. Celula se va umfla. Mărirea dimensiunilor celulei va exercita o presiune asupra venelor, micșorând diametrul acestor vase și constituind un factor în hipertensiune. Raportul ideal sodiu / potasiu este de 1:1. Multe alimente conțin sodiu; putem consuma cantități mari de sodiu fără să știm. Dacă vom consuma suficiente legume și sucuri de legume, vom furniza potasiu, care va reechilibra cantitatea existentă de sodiu.

Mici cantități de micro-minerale acționează în sinergie cu vitaminele, mineralele și enzimele

Micro-mineralele sunt și ele esențiale pentru menținerea vieții. Cantitățile necesare sunt mici, dar importanța lor nu poate fi ignorată. Ele susțin echilibrele și armonia tuturor funcțiunilor organismului. După absorbția din intestine, aceste minerale sunt transportate prin sistemul circulator până la celule, pătrunzând în acestea prin membrană. Faptul cel mai important de reținut este că aportul acestor minerale trebuie să se facă echilibrat. În cantități mari, unul sau două dintre aceste micro-minerale pot conduce la pierderea altor minerale și la o asimilare greșită. De aceea, cel mai bine este să obținem aceste micro-minerale din hrană, mai degrabă decât prin suplimente.

Sarea de proveniență marină și plantele marine sunt o bună sursă.

• Borul: important pentru absorbția calciului și pentru menținerea sănătății dinților și a oaselor.
• Cuprul: generarea țesutului osos, a hemoglobinei și a celulelor roșii ale sângelui; generează elastina și colagenul, micșorează nivelul colesterolului și îl mărește pe cel al colesterolului HDL.
(Cupru în exces a fost descoperit la pacienții cu tumori maligne, în special pe tractul digestiv, în plămâni și în sâni, deci s-ar putea să aibă o legătură cu apariția cancerului.)
• Zincul: joacă un rol în producerea insulinei; metabolizează carbohidrații, creează proteine și absoarbe vitaminele, în special vitaminele B, din tractul digestiv; menține funcționarea prostatei și susține sănătatea reproducătoare a bărbaților.

• Fierul: elementul principal al hemoglobinei, jucând un rol și în funcționarea enzimelor, în vitaminele complexului B și în rezistența la boli.
• Seleniul: preîntâmpină producerea de radicali liberi atunci când se combină cu vitamina E. Este un mineral-minune, găsit în depozitele din sol. (Solul din Cheyenne, Wyoming, conține cantități mari de seleniu, față de cel din Muncee, Indiana.) Rata mortalității din cancer este cu 25% mai redusă în Cheyenne decât în Muncee.) Studiile arată că insuficient seleniu va conduce la o creștere a incidenței cancerului la prostată, la pancreas, la sâni, ovare, piele, plămâni, rect-colon și vezică, precum și a leucemiei.
• Cromul: facilitează metabolismul carbohidraților și al proteinelor; facilitează metabolismul glucozei, prin menținerea unui nivel al glucozei în sânge care nu va necesita cantități prea mari de insulină, prevenind hipoglicemia și diabetul.
• Manganul: metabolizează proteinele și grăsimea și creează hormoni.
• Molibdenul: contribuie la menținerea dinților sănătoși și gură sănătoasă.
• Iodul: critic pentru funcționarea normală a glandei tiroide și pentru preîntâmpinarea gușei.

 
Cartile lui Hiromi Shinya se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 

Info: Playerul video de pe acest blog doar face enabled la linkul extern, youtube, openload, vimeo, etc, deci trebuie sa asteptati sa se incarce!



Apreciem sprijinul celor cu suflet, pentru acoperirea cheltuielilor de funcționare.

Your email is never published or shared.