Debbie Ford – Despre efectul umbrei

Filmul face o incursiune in teoria lui Carl Gustav Jung privind perceptia de sine si de lume. Trăim cu toții într-o casă cu oglinzi iar noi credem că privim în exterior. Umbra este aspectul întunecat al personalității noastre, latura negativă, inacceptabilă pe care nu vrem să o vedem preferând s-o ascundem atât de noi înșine cât și de ceilalti, pentru că nu se încadrează în tiparul ideal de personalitate pe care ni l-am făurit. Este alcatuită din gânduri, dorințe, fantezii, impulsuri și emoții primare considerate imorale, de neconceput în societatea în care trăim, astfel că le negăm sau le împingem în inconștient. Ele vor doar să fie recunoscute. Cei mai mulți oameni nu sunt conștienti de rolul și puterea ei imensă, nu-și cunosc umbra. Aceasta nu este ușor accesibilă și generează multe conflicte la nivel psihologic. Jung spune că ”nimeni nu-și poate realiza umbra fără să dea dovadă cu prisosință de tărie morală ”. Intr-adevăr, a o întâlni necesită mult curaj, voință și sinceritate, fiind și o condiție necesară în cea mai aventuroasă și mai importantă călătorie, cea către tine însuți. ”Actul acesta constituie fundamentul indinspensabil al oricărei cunoașteri de sine și de aceea întâmpină o considerabilă rezistență…aceasta este prima probă de curaj cerută de drumul spre interior, o probă care-i sperie pe cei mai mulți căci întâlnirea cu sine însuți face parte dintre acele lucruri neplăcute pe care le evitam atâta timp cât putem proiecta în exterior tot ceea ce este negativ.” Umbra poate fi înfricoșătoare, când este reprimată sistematic pe o lungă perioadă de timp, poate prelua controlul acționând ca o entitate de sine stătătoare, în mod incalificabil sau chiar grotesc, răul aratându-se în toată splendoarea sa, dacă putem spune așa. Odată ce este conștientizată, umbra poate fi transformată, numai așa energia acesteia poate fi folosită în scop constructiv, devenind sursa de creativitate, de inspiratie și spontaneitate.

Vezi online cu traducere:

Partea 1

Server 1

Server 2

https://ok.ru/video/1189485480673

 

Partea 2

Server 1

Server 2

https://ok.ru/video/1189485873889

 
Cartile lui Debbie Ford se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

   
Cartile lui Deepak Chopra se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 

Dupa cum observati pe acest blog nu ruleaza reclame, am decis sa fie curat, simplu si usor de citit, dar ca blogul sa functioneze, am nevoie de ajutorul tău pentru întreținerea acestui site web. Pentru ca blogul să funcționeze, am nevoie de ajutorul tău pentru a acoperi costul serverului ce gazduieste acest blog, o mică donație ma va ajuta foarte mult!


Vrei să fii la curent cu toate postarile de pe websitul acesta? Abonează-te acum ... Vei putea primi de la mine prin WhatsApp cele mai noi articole publicate.

WhatsApp Group Invite