C. G. Jung – Inconstientul personal si inconstientul colectiv

Dacă incursiunea în inconştientul personal descris de Freud şi Adler poate fi echivalată cu o coborîre în infern, cunoaşterea inconştientului colectiv descoperit de Jung corespunde unei călă­torii pe o altă planetă.

Inconştientul personal este repugnant şi straniu. Dar mai ales repugnant. Pentru că aici se acumulează, ca într-un por­tret al lui Dorian Gray interior, tot ceea ce este negativ în om: tendinţele incestuoase şi parieide (matricide) pe care fiecare in­divid le trăieşte între 3—6 ani, în cadrul complexului Oedip, ten­dinţele parţiale sau perverse pe care sexualitatea infantilă le eta­lează încă înaintea vîrstei de 3 ani (voaiorism, exhibiţionism, masochism, sadism), înclinaţiile spre inversiune sexuală (homo­sexualitate), voinţa de putere în forme asociale, complexele de in­ferioritate, într-un cuvînt egoismul funciar al fiecăruia. Toate aceste conţinuturi se constituia pe parcursul vieţii individuale, în special în ontogeneza timpurie, din întîlnirea dintre anumite in­stincte — sexuale, agresive, de autoafirmare — şi influenţele so­ciale şi socializatoare pe care le exercită în primul rînd familia. Infinita varietate a condiţiilor biologice şi culturale în care se produce socializarea individului explică singularitatea conţinuturilor inconştientului personal. Fiecare trăieşte complexul Oedip, de exemplu, într-o formă proprie doar sieşi.

Inconştientul colectiv este, spre deosebire de inconştientul in­dividual, o achiziţie filogenetică. Aici se concentrează nu expe­rienţa individuală, ci experienţa speciei. De aceea inconştientul colectiv este un inconştient supraindividual, dimensiunea inconştientă universală. Fiind un precipitat al experienţelor speciei, in­conştientul colectiv este structurat de elemente care n-au fost ni­ciodată conştiente, în timp ce inconştientul personal cuprinde în special conţinuturi care au fost cîndva conştiente.

De aici stranietatea ce defineşte inconştientul colectiv. Obiectivitatea incon­ştientului colectiv l-a determinat pe Jung să-l echivaleze cu spiritul. Inconştientul personal poate fi echivalat, datorită conţinuturilor sale singulare, cu sufletul.

 
Cartile lui C.G. Jung se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 

Dupa cum observati pe acest blog nu ruleaza reclame, am decis sa fie curat, simplu si usor de citit, dar ca blogul sa functioneze, am nevoie de ajutorul tău pentru întreținerea acestui site web. O mică donație ma va ajuta foarte mult!


Vrei să fii abonat la cele mai noi articole postate pe websitul acesta? Abonează-te acum ... Vei putea primi de la mine prin WhatsApp cele mai noi articole publicate.

Clik pe linkul de mai jos pentru abonare:

Invitatie in WhatsApp Grup