Zoran Josipovic – Conectivitatea cerebrala globala

Zoran Josipovic

Zoran Josipovic, profesor la Universitatea din New York a privit, din 2008 și până în prezent, în creierele a peste 20 de călugări și călugărițe care practică meditația în stil tibetan.

Josipovic este interesat de cum ajung aceștia la o stare de ”non-dualitate”, de confundare cu lumea. ”Un lucru pe care am aflat că meditația îl face este acela de a dezvolta abilități adiționale, care te pot ajuta să duci o viață mai plină și mai liniștită”, a declarat doctorul Josipovic, citat de BBC News. ”

Atunci când meditația induce o stare de confundare cu lumea, rețeaua neurologică se schimbă, deoarece se înlătură zidul psihologic dintre cei ce meditează și lume”, a adăugat Josipovic.

Vizioneaza online cu traducere sau descarca :

https://goo.gl/vmggtR

Screen Shot 07-05-16 at 09.01 AM

 

Creierul este alcătuit, potrivit profesorului Josipovic, în două rețele: una intrinsecă, sau default, și una extrinsecă.

Partea extrinsecă a creierului intră în acțiune atunci când indivizii se concentrează pe sarcini externe, ca de exemplu turnatul unei cești de cafea.

Cealaltă parte, cea intrinsecă, acționează atunci când oamenii reflectează asupra propriei persoane și a sentimentelor lor.

Cele două părți nu funcționează simultan, ceea ce ne permite să ne concentrăm asupra îndeplinirii unei sarcini și să ignorăm elementele care ne-ar putea distrage.

În urma cercetărilor sale, profesorul Josipovic a descoperit că cei avansați în ale meditației au capacitatea de a menține ambele părți ale creierului funcționale în timpul meditației.

Asta ar putea fi o explicație pentru împăcarea acestora cu lumea.

Inițial, cercetătorii au crezut că partea default intră în scenă doar dacă nu avem o sarcină asupra căreia să ne concentrăm.

Dar studiile realizate în ultima decadă a demonstrat că această parte mustește de activitate și numai când ne gândim la lucruri care ne includ.

Interviul cu Zoran Josipovic, cuprinde următoarele întrebări :

-Ne puteți un rezumat al activității dumneavoastră ?

-Care este diferența dintre o experiența duală și una non-duală ?

-Puteți identifica schimbările cerebrale din timpul experienței non-duale ?

-Oare activitatea dumneavoastră încearcă să pună de acord știința și spiritualitatea ?

-De unde provine conștiința ?

-Oare există vreo aplicație practică pentru toate acestea ?

Your email is never published or shared.