Meditatii zilnice cu Krishnamurti – Mintea religioasa este exploziva

krishnamurti3

Putem descoperi singuri ce este mintea religioasa?

Omul de stiinta in laboratorul sau este doar un om de stiinta; el nu are convingerile nationalismului, fricile si vanitatile sale, ambitiile si cerintele specifice; el este acolo pur si simplu pentru a cerceta, pentru a investiga.

Dar, in afara laboratorului, este la fel ca oricare altul, cu prejudecatile sale, cu ambitiile sale, cu cetatenia sa, cu vanitatile si invidiile lui, si tot restul.

O astfel de minte nu poate accesa mintea religioasa.

Mintea religioasa nu functioneaza printr-un centru de autoritate, indiferent daca acesta este acumulare de cunostinte ca traditie, sau este experienta, care de fapt este continuarea traditiei, continuarea conditionarilor.

Spiritul religios nu gandeste in termenii timpului, a rezultatelor imediate, a reformarii directe a modelului societatii.

Spuneam ca mintea religioasa nu este ritualica, ea nu apartine nici unei biserici, nici unui grup, nici unui model de gandire.

Mintea religioasa este mintea care a patruns in necunoscut si nu poate ajunge in necunoscut decat printr-un salt;  ea nu poate calcula si aranja in nici un fel intrarea in necunoscut.

Mintea religioasa este mintea cu adevarat revolutionara, iar mintea revolutionara nu este o reactie la ceea ce a fost.

Mintea religioasa este cu adevarat exploziva, creativa – nu in sensul acceptat a cuvantului creativ, ca intr-un poem, ca atunci cand decorezi ceva, cand construiesti, ca in arhitectura, muzica, poezie si tot restul – ea este pur si simplu in starea de creatie.

 
Cartile lui Jiddu Krishnamurti se pot vedea la linkurile de mai jos:

- Eliberarea de cunoscut - http://bit.ly/2Fapd8o
- Sfarsitul timpului - http://bit.ly/2ontvPe
- Despre educatie - http://bit.ly/2okTvLe
- Trezirea inteligentei - http://bit.ly/2BJCFgC
- Viata eliberata - http://bit.ly/2CgiJ6f
- Sfarsitul timpului - http://bit.ly/2GCHibl
- Jurnal - http://bit.ly/2GDy7aE

 

Your email is never published or shared.

C I T E S T E   A I C I