site
	stats

Meditatii zilnice cu Krishnamurti – Cine este singur este inocent

krisnaobservator

Unul din factorii de suferinta este extraordinara izolare a omului. Puteti avea tovarasi, puteti avea zei, puteti avea o multime de cunostinte, puteti fi extrem de activi din punct de vedere social, discutand si barfind fara incetare despre politica – si cei mai multi politicieni barfesc tot timpul – si inca va mentineti in aceasta izolare.

De aceea omul cauta sa gaseasca o semnificatie in viata si inventeaza o semnificatie, un sens al vietii. Dar izolarea ramane in continuare.

Deci o poti privi fara nici o comparatie, o poti vedea asa cum este, fara a incerca sa fugi de ea, fara a incerca sa o acoperi, sa scapi de ea?

Atunci vei vedea ca singuratatea este ceva cu totul diferit.

Noi nu suntem singuri. Suntem rezultatul a o mie de influente, a o mie de conditionari psihologice, mosteniri, propaganda, cultura.

Noi nu suntem singuri, si prin urmare suntem fiinte umane uzate, invechite.

Cand cineva este singur, complet singur, neapartinand nici unei familii – desi s-ar putea sa aiba o familie – neapartinand nici unei natiuni, nici unei culturi, nici unui angajament particular, acesta este sensul, sentimentul de a fi un strain – strain oricarei forme de gandire, de actiune, familie, natiune.

Si asa este numai cel care este complet singur, care este inocent.

Aceasta inocenta este cea care elibereaza mintea de suferinta.