Jiddu Krishnamurti – Libertate si Autoritate

Krishnamurti_LearnOutLoud

Libertatea si autoritatea, nu au cum sa existe impreuna. Libertatea si inteligenta merg impreuna. Adevarul necesita o minte libera.

Sub nici o forma nu trebuie aceptat, ceea ce afirma vorbitorul. Nu exista nici un fel de autoritate, nici tu nici vorbitorul nu o detineti. Ambi nu faceti decat sa cercetati, sa observati, sa analizati , sa invatati.

Sa te eliberezi de autoritate inseamna sa renunti, total, la ziua de ieri, asfel incat mintea sa fie mereu alerta, mereu tanara, inocenta, plina de vigoare si pasiune. Numai in acea stare cineva poate observa si poate invata.

Atunci cand acepti autoritatea psihologica, exista violenta. Si totusi nu este o problema de aceptare sau negare, ci, mai degrama, de auto analiza, care nu necesita nici o forma de autoritate. Din contra, este necesar ca tu sa nu urmezi pe nimeni, ca tu sa fii o lumina pentru tine insuti.

In tine insuti se afla intrega lume si, daca stii cum sa observi si sa inveti usa este deschisa si cheia se afla in mana ta. Nimeni de pe pamant nu iti poate oferi nici cheia, nici usa pe care sa o deschizi, nimeni in afara de tine.

Ce inseamna libertatea?

Libertatea inseamna sa te eliberezi total, de intreg continutul constintei, deci libertatea inseamna finalul, total, al incercari de a deveni ceva.

Deci, oare putem educa, oare exista un gen de educatie in care sa nu exista nici urma de autoritate ?

 

**
**