Cosmos: odisee spatio-temporala – Lumile pierdute de pe Pamant

cosmos00

Aceste episod din Cosmos: odisee spatio temporala poarta numele : Lumile pierdute de pe Pamant se refera la paleo-geografia Pamantului de-a lungul milioanelor de ani si cum afecteaza aceasta viata. Aflam din documentar cum copaci din perioada carboniferului de acum 300 de milioane de ani constituie sursa noastra de energie in ziua de azi. 50 de milioane de ani mai tarziu in Permian aflam ca masive eruptii vulcanice au dus la imprastierea in atmosfera Pamantului a gazelor cu efect de sera precum dioxidul de carbon. Acest efect de sera a incalzit oceanele, ceea ce a dus la degajarea de metan din oceane, toate acestea ducand la o extinctie in masa in perioada Permian-Triassic, aproximativ 90% din speciile de Pamant din acea perioada disparand.

Un alt factor important care modifica suprafata Pamantului il reprezinta placile tectonice. In trecut toata masa continentala a Pamantului era unita, formand un singur continent.

Un eveniment major care a dus la extinctia dinozaurilor din Cretacic- Paleogen este impactul cu un meteorit in zona Golfului Mexic. In urma acestui impact toate speciile mari de pe suprafata Pamantului precum dinozaurii au pierit, ramand in viata de-a lungul timpului doar speciile mici de mamifere ce se puteau ascunde in vizuini in pamant,mamifere din care ulterior am evoluat si noi, oamenii.

Descarca documentarul cu traducere:

Episodul 9 – Lumile pierdute de pe Pamant

https://goo.gl/5TZqem

**
**