Cosmos: odisee spatio-temporala – Calea Lactee

cosmos00

Cosmos: odisee spatio-temporala cu titlul original Cosmos: A Spacetime Odyssey, este un documentar stiintific format din 13 episoade. Documentarul este prelucrat dupa versiunea mai veche Cosmos: o calatorie personala prezentat de Carl Sagan in 1980. Acesta din urma insa este actualizat cu ultimele descoperiri din domeniul stiintific si cu imagini mult mai clare si detaliate, precum si multe efecte speciale prelucrate pe calculator. Documentarul este prezentat de Neil deGrasse Tyson, care a ramas profund impresionat de documentarul initial prezentat de Carl Sagan.

Tyson deschide primul episod mentionand importanta care a avuto documentarul initial prezentat de Carl Sagan. Avem ocazia sa vedem unde este locul Pamantului in Univers. De-a lungul istoriei insa Pamantul nu a fost mereu perceput ca in ziua de azi, iar Giordano Bruno, cel care a avut geniala idee ca Pamantul nu este in centru Universului a trebuit sa indure persecutiile Bisericii Catolice, intrucat teoria sa contrazicea creatia biblica.

Documentarul ne aduce cu picioarele pe pamant si in ceea ce inseamna  statul nostru efemer in Univers, facand o comparatie cu un an calendaristic, si anume daca Big Bang -ul s-ar fi produs pe 1 ianuarie, toata evolutia oamenilor pe acest pamant s-ar fi produs in ultima secunda din ultimul minut de pe 31 decembrie.

Descarca documentarul cu traducere in romana:

Episodul 1 – Calea Lactee

https://goo.gl/xTY9eh

**
**