Articole

Patrick Drouot – A doua chakra (Svadisthana) si tattwa Apas

IMG_20151109_120010

Semnifipaţia Svadisthanei: sălaşul Eului.

Localizarea: plexul hipogastric, loc vibratoriu situat la două degete sub ombilic.

Elementul pămînt al chakrei Muladhara se dizolvă în elementul apă al chakrei Svadisthana. Forma tattwei este o semilună de un alb lăptos.

Legătura vitală dintre apă şi lună este simbolizată prin semilună. Această a doua tattwă se numeşte Apaş. Inspiraţia necesară creaţiei începe în a doua chakră-tattwă.

Prana sau vînt: Apana Vayu ca la prima chakră.

A doua chakră este dominată de elementul apă, însăşi esenta vieţii, care acoperă trei sferturi din pămînt. Mareele sînt guvernate de lună, cele trei sferturi din masa unui individ sînt formate din apă şi luna afectează persoanele sub formă mareelor emoţionale. Femeile au un ciclu menstrual sincronizat cu ciclul lunar. De asemenea, această a doua chakră este centrul procreării şi se află în legătură directă cu luna. Această chakră posedă şase petale. Tradiţiile tantrice le văd roşii, cu un amestec de roşu aprins şi carmin, culoarea oxidului de mercur. Cele şase petale reprezintă şase nervi importanţi care se termină în a doua chakră. Aşa cum cele patru petale ale primei chakre reprezintă fluxul de energie prin cele patru surse provenind din patru direcţii, cele şase petale ale chakrei Svadisthana evocă energia provenită din şase dimensiuni. In această chakră, conştiinţa liniară devine circulară, cu flux mai mare. Culoarea albă simbolizează apa, elementul său. Energia pranică care circulă în această chakră guvernează (Apana Vayu) circulaţia sîngelui pe care îl menjine în bun echilibru cu toate fluidele corpului.

Caracteristici comportamentale legate de a doua chakră

De la 8 la 14 ani, copilul acţionează simbolic, cu motivatii legate de a doua chakră. El va dormi între opt şi zece ore pe noapte, în poziţie fetală. Referitor la elemente, pămîntul este dizolvat în apă. Copilul nu mai rămîne singur într-o poziţie de apărare, atitudine care corespunde primei chakre; el începe să iasă din coconul familial şi să-şi facă prieteni, imediat ce nevoile de hrană şi de protecţie sînt satisfăcute. Persoana este liberă să-şi vizualizeze mediul sau circumstanţele pe care doreşte să le intalneasca. Dorinţa, fanteziile sau nevoile de evaziune a spiritului pot fi o problemă pentru că este vorba adeseori în acest stadiu de o dorinţă de fugă, de evadare. Literatura yoghică precizează că a doua cehakră poate avea un efect de aspirare a psyche-ului în jos, provocînd astfel agitaţia şi confuzia persoanei. Hrana, somnul şi sexualitatea trebuie reglate şi echilibrate în scopul de a atinge o stare armonioasă şi liniştită a corpului şi spiritului.

Literatura tantrică explică faptul că un individ foarte marcat de a doua chakră se pretinde adeseori a fi un prin, un senior sau un erou. El schimbă rolul, se tine la mare stimă şi arborează un aer de cavaler.

Fiecare cultura ne da o multime de astfel de poeme epice în care eroii duc lupta contra răului. Svadisthana este legată de nivelul de conştientă din planul astral; ea corespunde divertismentului, fanteziilor, nulităţii, geloziei, milei, dorinţei şî bucuriei. Planul astral este spaţiul dintre cer (paradis) şi pămînt. Aici, pămîntul devine un giuvaer iar cerul este la îndemînă. Cînd lumea este văzută cu un spirit negativ, nimic nu mai provoacă bucurie, totul se pierde. Invidia şi gelozia apar dintr-o dorinţă de a poseda timpul, adică ceea ce nu poţi avea. Rezultatul este anxietatea, o stare de distrugere. Dar planul bucuriei poate de asemenea să aducă un sentiment de satisfacţie profundă şi această bucurie pătrunde întreaga conştiinţă a persoanei care a evoluat dincolo de nivelul de conştienţă al celei de a doua chakre.

Glandele endocrine corespunzătoare sînt gonadele, glandele sexuale masculine şi feminine care încarnează forţa vitală şi orice forţă inerentă planului fizic. Gonada masculină este testicolul în care se formează spermatozoizii. Testicolul bărbatului reprezintă o funcţie endocrină şi o funcţie exocrină, adică secretarea internă de substanţă corticală care îl face pe bărbat viril. Funcţia endocrină produce testosteronul care acţionează asupra dezvoltării musculare şi a scheletului, funcţie care se află sub controlul hipofizei. Funcţia exocrină produce la rîndul său spermatozoizii.

Svadisthana este în rezonanţă cu centrul gîtului, cea de a V-a chakră. Este motivul pentru care castrarea înainte de pubertate întîrzie osificarea şi aduce o atrofie a laringelui. Vocea rămîne subţire, pe faţă nu mai creşte păr şi bărbatul rămîne efeminat. Mentalul este slab şi leneş. Hormonii steroizi masculini sau androgeni sînt sintetizaţi în celulele interstitiale ale lui Leydig. Intre androgeni, principalul hormon este testosteronul. 95% din ei sînt fabricaţi de celulele lui Leydig, restul fiind produs în celulele suprarenale.

Ca şi în cazul tuturor steroizilor, numitorul comun este colesterolul care poate fi el însuşi sintetizat plecînd de la acetat. Testosteronul poate fi totuşi transformat într-un hormon cu efecte androgenice şi mai importante, datorită unei enzime aflate în anumite celule ţintă, inclusiv tubulii seminiferi, prostata, părul şi, poate, creierul. Mai mult, o cantitate mică de testosteron este transformată în unul din cei mai importanţi estrogeni (hormoni feminini) în celulele lui Leydig şi în anumite ţesuturi periferice.

Rolul testosteronului în fiziologia reproducerii încă nu este foarte bine înţeles.

Producerea androgenilor în celulele lui Leydig este controlată de glanda pituitară şi hipotalamus într-un sistem de buclă, de feedback, ce pare a reflecta cele trei nadisuri majore, Ida, Pingala şi Sushumna, care leagă energetic arborele chakrelor.

Hormonii ovarieni

Ovarele secretă trei tipuri de hormoni steroizi: estrogenii, progesteronul şi androgenii. Nu vom intra aici în detaliul ciclului menstrual, deşi se pare că este controlat de anumite aspecte energetice ale celei de a doua chakre.

Principalele acţiuni ale estrogenilor se imprimă asupra caracterelor sexuale secundare: col uterin, vagin şi sîn. Estrogenii sînt responsabili de acumulările de ţesut gras în piept şi fese. Este general admis că androgenii şi estrogenii intervin în funcţionarea sistemului nervos central şi lîbidoului.

In ceea ce priveşte mecanismul reproducerii, rolul esenţial al progesteronului este să pregătească uterul pentru nidaţie, dar mai are şi alte proprietăţi fiziologice: el este de exemplu hipertermic – creşterea bruscă a secreţiei sale explică decalajul termic din timpul ovulaţiei (înaintea ovulaţiei, curba termică este sub. 37°, menţinîndu-se după ovulaţie peste 37° – de la 37° la 37,4°). Aceste variaţii minime prezintă un interes clinic major: ele permit să se localizeze data unei ovulaţii la femeia care îşi controlează în mod regulat temperatura.

Această înţelegere a mecanismelor hormonale face posibilă reglarea creşterii, reglarea unei sexualităţi şi a unor cicluri menstruale perturbate datorită celei de a doua chakre.

Apa este tattwa sensibilităţii şi emoţiei. Răspunsul primar este că apa este emoţională şi receptivă. Persoanele a căror stare de conştiinţă este legată de elementul apă sînt intuitive, sensibile la vibraţii şi la influenţe. Ele pot fi puternic impresionabile şi pot avea o tendinţă la introversiune, dar se bucură de o imaginaţie activă şi fertilă şi au, indiferent de împrejurări, aptitudinea de verbalizare a percepţiilor şi se apleacă asupra celorlalţi, ceea ce le fac excelente în profesiile de îndrumare şi vindecare.

 
Cartile lui Patrick Drouot se pot vedea la linkurile de mai jos:

- vezi link 1 - aceasta pagina

- vezi link 2 - aceasta pagina

   

Dacă informațiile găsite aici te-au ajutat, spune "mulțumesc" printr-o donație:


Hide picture